Politikk

86-åring sikrer KrF-liste – partiet sliter flere steder

Flere steder redder partiveteraner KrFs kommuneliste – i siste liten. I en del fylker har partiet klart å stille lister i flere kommuner enn ventet.

– Her fikk vi stablet på beina en liste bokstavelig talt i tolvte time, sier Otto Strand i Vadsø KrF.

Han har tidligere sittet i landsstyret, men trakk seg fra vervet etter partiets veivalg i vinter. Han stiller på listen i Vadsø til høsten. Lokallaget har opplevd mange utmeldinger, primært på grunn av KrFs støtte til fylkessammenslåinga av Troms og Finnmark.

I denne oversikten hos TV2 kan du se alle partienes listeantall på landsbasis. KrF har totalt stilt liste i 226 kommuner, i tillegg til noen felleslister.

Mistet liste

Flere fylkeslag melder om større listeoppslutning enn ventet, for eksempel i Trøndelag. Totalt stiller partiet i 24 av 49 trøndelagskommuner. Fylkesleder Jon Normann Tviberg er godt fornøyd. I to kommuner der de ikke har klart å stille egne lister, har de fått noen kandidater inn på andre partilister som et samarbeid.

Tviberg har ikke fått noe særlig tilbakemeldinger på at veivalget har vært avgjørende. To kandidater fra fylkestinglista har meldt seg ut av KrF på grunn av veivalget og måtte dermed erstattes.

LES OGSÅ: Vil legge ned sin egen liste: – Vi er blitt et oslostyrt prosjekt

Eldrebølge på lista

Ifølge Tviberg har det det flere steder vært på hengende håret at de har fått til lister. De har klart det med hjelp fra partiveteraner.

Det samme er tilfelle i Innlandet, ifølge fylkesleder Olaf Maurud. Der har de stilt egne lister i 19 av 46 kommuner, og på fellesliste i to kommuner. KrFs eldste listekandidat i regionen er 86 år gamle Ivar Aars i Nord-Aurdal. Han fyller 87 like etter valget.

LES OGSÅ: Høybråtens tunge KrF-høst

– Takket være et par veteraner på godt over 70 har man fått lister på plass. Hvordan blir det om fire år, når toppkandidatene som nå er 78 år har blitt 82? Det må til en fornyelse, ellers blir det ikke lister. Så enkelt er det, sier han.

Maurud sier også at KrFs veivalg har gjort listearbeidet utfordrende flere steder, spesielt i Oppland. På Lillehammer satt det langt inne, men de klarte det til slutt, ifølge ham.

Går til Sp

KrF har stort sett stilt liste i de mellomstore byene der de har pleid å stille. Disse byene regnes som viktige for totaloppslutninga i lokalvalget. Ett unntak er Kongsberg i Buskerud, nå Viken. Der velger kommunestyrepresentant gjennom nesten 20 år, Just Salvesen, å stille for Senterpartiet til høsten. Dermed har KrF ikke klart å stille noen liste i byen.

– Jeg syns det er synd. Ekstra dumt er det når De Kristne har fått til liste. Det er ikke greit at det går den veien, mener Salvesen.

LES OGSÅ: Marsmålingene: Lite lystig for KrF, Ap på synkende kurs

Han peker på regjeringssamarbeidet med Frp som årsaken til at han velger å forlate KrF. Lokalt opplever han at Sp og KrF har mye til felles.

Ellers i Viken har KrF kun klart å stille liste i to av hallingdalskommunene – Hemsedal og Gol. I tidligere Østfold har de mistet liste i Marker, men stort sett har det gått bra, ifølge fylkessekretær Kasy Galgalo.

– Det har vært vanskelig noen steder, men veldig gode lister andre steder. I Fredrikstad har vi for eksempel veldig mange unge, nye, flotte folk på listene, sier hun.

Trått i nord

I det nye fylket Troms og Finnmark stiller KrF med 13 lister – ti av dem i tidligere Troms. Partiet har kun lister i tre kommuner i Finnmark: Vadsø, Hammerfest og Alta. I Nord-Troms har de derimot opplevd en oppsving etter veivalget og fått liste i noen nye kommuner, ifølge fylkessekretæren.

LES OGSÅ: «SVs drøm om rød regjering mangler én grunnleggende forutsetning»

I Nordland anslår fylkessekretæren Øyvind Pedersen at 60-70 prosent av medlemmene ønsket at KrF skulle gå til venstre i veivalget. De fleste har likevel valgt å bli i partiet og KrF har fått til liste i 16 kommuner. Mangeårig KrF-profil Tore Christensen meldte seg ut av partiet i vinter, men man har likevel klart å få liste i hans kommune Øksnes.

– Det har ikke vært noen bølge av folk som har slått følge med Tore. Folk er opptatt av å skape bedre lokalsamfunn, og vil ha KrFs verdier inn i lokalpolitikken og kommunene, sier Pedersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk