Nyheter

82 drepte hjelpearbeidere, men fortsetter i Sør-Sudan

Siden borgerkrigen brøt løs i desember 2013 er 82 hjelpearbeidere drept i Sør-Sudan. To av de drepte var ansatt i Norsk Folkehjelp, som fortsetter innsatsen.

Ifølge FN er 82 hjelpearbeidere drept i Sør-Sudan siden krigen brøt ut. Minst 12 av dem er drept hittil i 2017. Det skjer i en konflikt som har utløst en humanitær tragedie av enorme dimensjoner:

Anslagsvis 1,6 millioner har flyktet til naboland for å unnslippe krigens redsler, mens 1,9 millioner er internt fordrevet. Britiske myndigheter betegner konflikten som et folkemord som utspiller seg langs etniske linjer i verdens yngste land.

LES MER: Refs fra George Clooney

To drepte ansatte

Hjelpearbeidet har sin pris, også for norske organisasjoner:

To av Norsk Folkehjelps ansatte er drept siden krigen brøt ut på slutten av 2013. Den ene ble trukket ut av en av Norsk Folkehjelps biler og drept på bakgrunn av etnisitet. Den andre ble skutt og drept da han havnet i kryssild under matutdeling. Norsk Folkehjelp har også mottatt trusler.

– Økonomisk desperasjon får folk til å prøve å presse organisasjoner for penger, sier rådgiver Magnus Flacké i Norsk Folkehjelp

Han betegner både den humanitære situasjonen og sikkerheten for organisasjonenes ansatte som den verste de har opplevd i løpet av de mer enn 30 årene de har drevet hjelpearbeid i Sudan/Sør-Sudan.

LES MER: Nødvendig risiko i bistand

Stor aktør i 30 år

Norsk Folkehjelp er en stor hjelpeaktør i Sør-Sudan, med 400 ansatte og 13 feltkontorer. I samarbeid med Verdens Matvareprogram (WFP) sørget de i fjor for matutdeling til 320.000 mennesker.

– Generelt er sikkerhetssituasjonen ille, og den er blitt stadig verre. Bortsett fra i hovedstaden Juba er det nå kamper i alle landets regioner. Ekstra ille er det at også jordbruket i landets «brødkurv» Ekvatoria har gått i stå, når konflikten nå har eskalert, sier Flacké.

Selv med den store risikoen, vil ikke Norsk Folkehjelp trappe ned eller trekke seg ut nå, men dette er en konstant vurdering.

Lokalt ansatte gir trygghet

– Vår trygghet skyldes i stor grad at 98 prosent av våre ansatte er sørsudanere som kjenner de lokale forholdene godt. Det er viktig for vår sikkerhet, til å kunne analysere situasjonen lokalt og til å arbeide på en konfliktsensitiv måte. Eksempelvis unngår vi å fordele mat på en måte som kan skape konflikt mellom grupper, sier Flacké.

Konflikten har fragmentert til mange ulike væpnede grupper, der noen primært prøver å utnytte konflikten til egen økonomisk vinning. Det betyr blant annet stor fare for overfall på veitransport, og parallelt har annen kriminalitet økt kraftig.

Blant farligste oppdrag

Utenlandssjef Jan Olav Baarøy i Kirkens Nødhjelp betegner arbeidet i Sør-Sudan blant det farligste og mest krevende de driver. Sikkerheten forverres av omfattende plyndring og kriminalitet, men de rundt 70 ansatte fortsetter hjelpeinnsatsen for fullt.

– I fjor sommer måtte våre medarbeidere en periode evakuere fra hovedstaden Juba. Siden da er situasjonen blitt verre enn noen gang. Aldri tidligere har våre ansatte arbeidet med større uforutsigbarhet, stress og spenning. Likevel: Det er den lokale befolkningen som sterkest kjenner på smerten og den uutholdelige situasjonen, sier Baarøy.

Daglig må de ansatte vurdere om planlagte oppdrag i felt kan gjennomføres. Det blir planlagt med alternative omveier for leveranser, for å minimalisere risikoen. Så langt har ingen programmer blitt redusert på grunn av manglende sikkerhet.

Lokalkunnskap avgjørende

Kirkens Nødhjelp har nesten utelukkende lokalt ansatte, i et område der organisasjonen har 40 års fartstid.

– Uten lokale partnere og det sørsudanske kirkenettverket ville arbeidet vært mye farligere. Det er takket være dem vi når ut med hjelpen. De kjenner forholdene, vet hva som rører seg og kan vurdere farene. Vi arbeider bevisst med forebyggende tiltak for å begrense risikoen, og vil aldri kompromisse med sikkerheten til våre ansatte, understreker utenlandssjef Jan Olav Baarøy i Kirkens Nødhjelp.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter