Nyheter

7 av 10 sier ja til skolegudstjenester

Også blant de yngste er det flertall.

Sju av ti nordmenn mener at rektorer bør legge til rette for at elevene får gå på skolegudstjeneste før jul. Det går fram av en spørreundersøkelse InFact Norge AS har gjort for Dagen.

Flertallet for julegudstjenester er massivt, ifølge fagsjef Knut Weberg i InFact.

SPALTIST: Didrik Søderlind er veldig for julegudstjenester, men imot skolegudstjenester

– Griper inn i kulturbegrepet

– Det er rent flertall for skolegudstjenester i alle aldersgrupper, i alle regioner og blant begge kjønn, sier han.

I alle gruppene utenom én er mellom 60 og 80 prosent for at rektorene skal sende elevene på skolegudstjenester før jul. Men blant folk mellom 18 og 29 år er bare 50,4 prosent positive, mens 30,3 prosent sier nei.

– Oppslutningen om julegudstjenester strekker seg langt ut over dem som anser seg som personlig kristne. Dette griper inn i kulturbegrepet: Dette er en del av vår kulturbakgrunn og er noe skoleelever bør få oppleve i forbindelse med jula, sier Weberg.

KOMMENTAR: Humanetikernes lurespørsmål om skolegudstjenester

– Emosjonelt tema

Pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund (HEF) sier han hadde ventet større motstand.

– Dette er et nokså emosjonelt tema og er nært knyttet til jul, det kan nok spille inn her. Vi har vel ikke vært så flinke til å få fram at dette har mindre å gjøre med skolegudstjenester som sådan, og mer å gjøre med hva slags offentlig fellesskole vi skal ha for våre barn, sier han.

LES MER: Staten anbefaler påmelding til skolegudstjeneste

Samme resultat i 2013

Spørsmålet som ble stilt i Dagens undersøkelse, var «Bør norske rektorer legge til rette for at elevene får gå på skolegudstjeneste før jul?». Resultatet sammenfaller med utfallet av en gallup som Norstat utførte for Vårt Land i 2013.

Da var spørsmålsformuleringen slik: «Utdanningsdirektoratet sier ja til gudstjenester i skoletiden så lenge det er full anledning til fritak, så lenge de andre elevene får et fullverdig alternativ og så lenge gudstjenesten ikke fungerer som skoleavslutning. Er du enig eller uenig i direktoratets holdning, eller har du ingen mening om dette?»

68 prosent svarte enig, 14 prosent uenig og 17 prosent ingen mening.

LES MER: KrF-Hareide mener rektorer abdiserer for humanetikerne

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter