Nyheter

60.000 fra USA
 på Vestbredden

Rundt 60.000 jøder fra USA lever i bosetninger på den 
okkuperte Vestbredden. Mange kom til Israel som venstreorienterte.

Mer enn tredjedelen av de 170.000 amerikanske jødene og deres etterkommere i Israel bor i de omstridte, jødiske bosetningene. De 60.000 amerikanske jødene utgjør i underkant av 12 prosent av den totale bosetterbefolkningen på 700.000 på Vestbredden og rundt Øst-Jerusalem.

– Dette er harde bevis på at denne gruppen er påfallende overrepresentert, både innen settlerbefolkningen som sådan­ og som andel av den totale ­befolkningen av jødisk-amerikanske innvandrere i Israel, sier forskeren Sara Yael Hirschhorn til den israelske avisen Haaretz.

LES OGSÅ:

Etter 1967

Hun utgir neste år på Harvard University Press en bok om amerikanske jødiske ­immigranter i bosetningene i de okkuperte områdene etter 1967. Hirschhorn har spesielt studert amerikanske jøder som dro til Israel på 1960- og 70-tallet og ble aktive i bosetterbevegelsen.

Funnene hennes avliver flere seiglivede myter om disse amerikanske jødene. Ikke minst er det en helt feil oppfatning at disse innvandrerne var tapere som hadde mislykkes i hjemlandet USA og dro til Israel i mangel på andre alternativer.

LES OGSÅ: De Kristne-avis: Former politikk etter profetier

Det stemmer heller ikke at de var religiøst svært ortodokse og støttet høyre­orienterte saker i USA.

Høyt utdannet

Til Haaretz sier Hirschhorn at dette tvert imot var unge og velutdannede mennesker med høy sosial oppdrift. Én av ti hadde doktorgrad, og selv om de var religiøst konservative var de ikke nødvendigvis ortodokse.

Og kanskje mest overraskende: Mange var aktive langt ute på venstresiden i amerikansk politikk på 60- og 70-tallet, blant annet i borgerrettsbevegelsen, og de stemte i overveiende grad på det demokratiske partiet før de emigrerte til Israel.

LES OGSÅ: – Tostatsløsning vil gi økonomisk opptur

Hirschhorn tegner gjennom sin forskning et bilde av en gruppe unge, idealistiske og ­relativt ­liberale amerikanske jøder, de var sionistiske aktivister og ­ivrige etter å bringe sine verdier med seg inn i den israelske bosetterbevegelsen.

Dermed avviser hun et par vanlige og motstridende forestillinger om at denne gruppen var dominert av fanatiske sionister og ideologer innen bevegelsen, eller at de var en bosettergruppe­ fri for ideologi som levde ut en uforpliktende, new age-aktig drøm i de okkuperte områdene.

Sammensatt

Forskeren ­mener at en bedre forståelse er at disse bosetterne fra USA delvis har fulgt et bibelsk imperativ om å bo i det hellige land i påvente­ av Messias komme, samtidig som de har vært inspirert av en slags amerikansk pionerånd om å bygge utopiske samfunn i de okkuperte områdene.

Med seg har de hatt liberale amerikanske forestillinger om borgerrettigheter og menneskerettigheter.

Mange amerikanske bosettere har ifølge forskeren brukt språk og verdier forankret på venstresiden til å rettferdiggjøre prosjekter på høyresiden.

120 bosetninger

Israel har etablert over 120 bosetninger på Vestbredden siden området ble okkupert under seksdagerskrigen i 1967. I tillegg har høyre­nasjonalistiske israelere opprettet over 100 utposter. De fleste av dagens bosetninger har startet som slike utposter.

LES OGSÅ: – 22. juli-profetien er nasjonalsjåvinistisk tankegods fra USA

Ifølge offisielle tall bor det nå rundt 700.000 bosettere på Vestbredden, rundt 300.000 av dem i bosetningsblokker som omkranser Øst-Jerusalem. ­

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Den internasjonale domstolen i Haag har slått fast at bosetningene er ulovlige.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter