Nyheter

547 barn misbrukt i katolsk guttekor

Broren til pave Benedikt XVI ledet et guttekor hvor alvorlige fysiske, psykiske og seksuelle overgrep skal ha blitt begått.

Minst 547 barn skal ha blitt utsatt for fysisk, psykisk og seksuell misbruk i et tysk, katolsk guttekor, Regensburger Domspatzen, ifølge en rapport som ble publisert tirsdag. Ofrene beskriver tiden i koret som «et fengsel, et helvete, og en konsentrasjonsleir.» Broren til tidligere pave Benedikt, Georg Ratzinger, var leder for koret fra 1964 til 1994, da store deler av overgrepene skal ha funnet sted. Han benekter å ha hatt kjennskap til overgrepene.

Denne avsløringen skjer samme dag som pave Frans' finansminister, kardinal George Pell, møter i forhørsretten i Australia etter overgrepsanklager. Det er altså andre gang på under en måned at personer med nær tilknytning til to ulike paver blir anklaget for innblanding i alvorlige overgrepssaker.

Frans er klokkeklar

Kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, Hans Rossiné, tror imidlertid ikke at Vatikanet har dekket over disse sakene.

– Det har vært en tidligere historie av fortielse, av manglende vilje til å ta mistanke om overgrep på alvor. De siste årene er det imidlertid iverksatt tiltak og utarbeidet en rekke beredskapsplaner med strengere krav til et bedre beskyttet miljø for barn og unge, sier han.

– Hvorfor valgte pave Frans å utnevne kardinal George Pell til finansminister, til tross for at anklagene mot ham var kjent?

Anklagene mot kardinal Pell er alvorlige. Hvorfor pave Frans utnevnte ham, er det vanskelig for oss i Norge å kunne gi et dekkende svar på, sier Rossiné, som mener paven «har markert en klokkeklar holdning i disse spørsmålene.»

Mishandlet

Anklagene om overgrep i det tyske guttekoret ble først kjent i 2010, og i 2013 hadde 400 tidligere medlemmer stått frem med sine fortellinger om misbruk. Nå er tallet så høyt som 547, hvorav 67 skal ha vært utsatt for seksuelle overgrep.

Barna skal ha blitt nektet mat, slått med diverse spisse objekter, og ydmyket offentlig. I tillegg skal altså 67 ha blitt utsatt for seksuelle overgrep, fra beføling til voldtekt. Den fysiske avstraffelsen skal ifølge Der Spiegel også ha vært tilknyttet seksuell nytelse.

– Må ha vært kjent

Ulrich Weber, som har ledet undersøkelseskommisjonen nedsatt av Regensburg katolske bispedømme, forteller at «overgrepene var kjent og kritisert internt, men fikk nesten ingen konsekvenser.»

Weber har flere ganger uttalt at Georg Ratzinger må ha visst om noen av overgrepssakene, noe Ratzinger selv benekter.

Pave Benedikt XVI er kjent for å ha vært tydeligere enn sine forgjengere i arbeidet med å avdekke og forhindre overgrep i Den katolske kirke, og avskjediget hundrevis av prester.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter