Nyheter

46 nye strippet for statsborgerskap

UDI har talt opp på nytt. 181 personer er blitt fratatt sitt norske pass. Ap og Sp vil fjerne «arvesynden» fra utlendingslovverket.

Arbeiderpartiet har bestemt seg. Domstolen overtar sakene der statsborgerskap tilbakekalles. Til nå har sakene blitt avgjort som forvaltningsvedtak i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Stortingets kommunalkomité fikk utsatt fristen for å levere innstillingen på det private lovforslaget fra Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet, som også støttes av KrF, Venstre og MDG. Ap ønsket utsettelse da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skrev brev til komiteen og advarte mot å kreve domstolsbehandling ved tilbakekall av statsborgerskap.

– Vi trengte tid til noen avklaringer. Nå står vi sammen med de andre partiene, sier innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås (Ap).

Arbeiderpartiet sikrer dermed flertall for løsningen som påfører Solberg-regjeringen et nederlag. De blåblå ser ingen grunn til å endre dagens praksis.

LES MER Vil frata UDI retten til å frata statsborgerskap

Fjerner arvesynden

Sp og Aps talspersoner sier de nå har fått avklart at arvesynden ikke kan ha noen plass i utlendingslovverket.

– Bestemors feil skal ikke ramme barn og barnebarn, sier Heidi Greni (Sp), og støttes av Stein Erik Lauvås (Ap).

Rammer barnebarn

To saker har satt søkelyset på den norske praksisen med å tilbakekalle statsborgerskap:

• Mahad Abib Mahamud har saksøkt staten for å ha fratatt ham statsborgerskapet etter å ha bodd i landet i 17 år. Utlendingsnemnda mener han løy om nasjonaliteten da han kom til Norge som 14-åring. Han kommer fra Djibouti, ikke fra Somalia, sier UNE. Mahamud tapte i tingretten, og har anket sivilsaken til lagmannsretten.

• Et ektepar som kom til Norge i 1990 sa de var palestinske flyktninger. Utlendingsdirektoratet er sikre på at de var jordanske statsborgere. Paret ble norske statsborgere i 1997. I 2012 konkluderte UDI med at paret hadde gitt uriktige opplysninger. I fjor ble statsborgerskapene tilbakekalt. Avgjørelsen rammer både ekteparet, deres tre barn og sju barnebarn. Alle fikk beskjed om å forlate landet innen 1. august i fjor, men får bli i Norge til klagen er behandlet. Saken ligger nå i UNE.

– Slik kan vi ikke ha det i Norge, sier både Greni og Lauvås.

Ap og Sp mener at dersom foreldre oppgir uriktige opplysninger når de søker asyl i Norge, skal ikke barn og barnebarn straffes for foreldrenes valg.

UDI fant flere

Rett før hun gikk ut i omsorgspermisjon, svarte Listhaug på et skriftlig spørsmål fra Greni om tilbakekall av statsborgerskap og hvor mange som er utvist fra Norge i etterkant.

– I utgangspunktet vil tilbakekall av statsborgerskap bli etterfulgt av et vedtak om utvisning, men det er anledning til å søke om en ny tillatelse etter utlendingsloven, svarer Listhaug.

Samtidig opplyser hun Stortinget om at UDI har funnet flere personer som har mistet statsborgerskapet etter at statsborgerloven ble revidert i 2006.

– Jeg har tidligere opplyst til Stortinget at det ble tilbakekalt 135 statsborgerskap fra 2012 og frem til 16. desember 2016. Jeg har nå fått oppdaterte tall fra UDI som viser at totalt 181 statsborgerskap er tilbakekalt, opplyser Listhaug, og sier tallet gjelder for perioden 2006-2017.

LES MER Jakter de som snakket usant

Utviste fra Norge

Videre forteller Listhaug at:

• 101 av 181 er blitt utvist fra Norge.

• 16 har etter tilbakekallingen enten fått gyldig oppholdstillatelse i Norge eller oppholdsrett etter EØS-regelverket eller «de er vernet mot utsendelse etter utlendingsloven paragraf 73».

• 62 personer har ikke fått ny tillatelse, men de har heller ikke blitt utvist.

De 62 oppfyller ikke vilkårene for opphold. De må forlate Norge, skriver Listhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter