Nyheter

40.000 barn fikk alternativ behandling

– Ingen har større nytte av alternativ medisin enn barn, mener Norges Landsforbund av Homøopraktikere.

– Enkelte alternative behandlingsformer er smertefulle og i verste fall skadelige, mener Rådet for legeetikk.

Leder John Hetlelid i Norges Landsforbund av Homøopraktikere (NLH) er av en annen formening:

– I 30 år har jeg jobbet med alternativ behandling rettet mot av barn, og med god effekt. Det er for eksempel ikke én gang jeg ikke har fikset en kronisk ørebetennelse, hevder Hetlelid, som aldri har hørt om norske barn som er blitt skadelidende av alternativ behandling.

LES OGSÅ: TV 2 brukte skjult kamera hos alternative behandlere – beskyldes for overtramp

Mer mottakelige

Med sine om lag 1.000 medlemmer representerer Hetlelid den største av de alternativmedisinske yrkesorganisasjonene i Norge. Organisasjonen, som har sete i Stavanger, går god for terapiformer som akupunktur, homøopati, homotoksikologi, soneterapi, kinesiologi og biopati.

Lederen i NLH mener ingen har større nytte av alternativ medisin enn barn.

– Barnets kropp har ikke vært gjennom de samme fysiske og psykiske belastningene som hos voksne. Derfor er kroppen deres ofte mer «jomfruelig» og mottakelig for denne type behandlinger, hevder han.

LES OGSÅ: Dette er alternativbehandlernes metoder

LES OGSÅ: Nav sponser healer-utdannelser

Skjelving og besvimelse

I november i fjor oppgav 5,2 prosent av nordmenn med forsørgeransvar for barn under 12 år at de i løpet av de 12 siste månedene har tatt dem med til alternative behandlere, viser tall fra Nafkam. Til sammen utgjør dette om lag 40.000 barn.

På nett finnes en rekke norske aktører med alternative behandlingsmetoder som de hevder har god virkning på barn. For eksempel tilbyr flere av dem såkalt kopping, skrev Aftenposten i august. Dette er en metode som går ut på å sette vakuumkopper på huden.

Blant bivirkningene er hevelser i huden, smerter i nakkeområdet, skjelving og besvimelse. Noen behandlere hevder kopping virker ved at metoden øker blodgjennomstrømningen i kroppen, men det finnes ingen solid, vitenskapelig dokumentasjon på at det virker mot sykdom.

LES OGSÅ: Etterlyser kjøreregler for alternativ behandling av barn

Akupunktur mot kolikk

Andre tilbydere anbefaler følgende til barn: Klassisk akupunktur, elektroakupunktur i øret, moxa, kinesiologisk testing, ørelysbehandling, kranio-sakral terapi og homeopati.

Noen behandlingsformer tilbys også babyer, for eksempel akupunktur mot kolikk.

Svein Aarseth, leder for Rådet for legeetikk, er svært skeptisk til å slippe barn i hendene på alternative behandlere.

– Felles for disse behandlingsformene er at de ikke har vitenskapelig dokumenterbar effekt. De fleste er rett og slett unødvendige og unyttige, sier han.

– Gjør det noe om man bruker dem som et supplement til skolemedisin?

– Enkelte behandlingsformer, som kopping gjør vondt, og er et overgrep mot barnet. Akupunktur er ikke nødvendigvis smertefullt, men innebærer en risiko for infeksjon og skade.

Veien til vitale organer er dessuten mye kortere hos barn, påpeker han.

– Du kan i teorien stikke nål i brystkassa, og så punkterer lungene.

LES OGSÅ: Advarer synske mot NRK

– Betenkelig praksis

– Er det grunn til å advare mot alternativ behandling rettet mot barn?

– Det hviler i hvert fall et stort ansvar på foreldre og alternative behandlere.

I Norsk barnelegeforening er de i utgangspunktet skeptisk til behandling som ikke har dokumentert virkning.

– I alternativ medisin finner de som regel noe som er unormalt, og man risikerer å sette inn tiltak på friske barn. Andre behandlingsformer kan i ytterste konsekvens være skadelige, sier leder Ingebjørg Fagerli, som eksemplifiserer dette slik:

– Vi har sett eksempler på norske aktører som tilbyr tarmskylling til barn ned i toårsalderen. Dette er en betenkelig praksis, sier hun.

Foreningen er også bekymret for at alvorlige sykdommer som krever medisinsk behandling ikke blir oppdaget.

LES OGSÅ: – Ikke statens oppgave å finansiere healere

– Bruker ikke kopping

Leder John Hetlelid i Norges Landsforbund av Homøopraktikere (NLH) mener det er viktig å skille mellom det han omtaler som seriøse og useriøse behandlere.

– Helt sentralt for de seriøse aktørene er alltid å spørre mennesker som kommer til oss om de har vært til lege. Vi finner dessuten ingen i denne gruppen som bruker kopping på små barn, sier Hetlelid.

For å være en del av medlemsorganisasjonen hans, må aktøren tilfredsstille visse krav. Det innebærer blant annet 50 undervisningstimer i såkalte VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære). Fagplanen er vedtatt av Saborg, som er en sammenslutning av alternative behandlingsorganisasjoner.

LES OGSÅ: Vil beskytte brukere mot farlig alternativ behandling

Lindre symptomer

Store deler av det han mener er seriøse grupper står oppført i det såkalte alternativregisteret i Brønnøysund. Bare utøvere som er medlem i en godkjent utøverorganisasjon, som NLH, kan registreres her. Ordningen er frivillig, og Helsedirektoratet er ansvarlig for godkjenning av organisasjonene.

– Er som å stå oppført i telefonkatalogen, kommenterer Svein Aarseth, leder for Rådet for legeetikk.

– Hvor bør alternative terapeuter holde fingrene av fatet, John Hetlelid i NLH?

– Vi har ikke lov til å behandle alvorlige og smittsomme sykdommer. Men vi kan gi behandling som styrker immunsystemet og lindrer symptomer, sier Hetlelid.

LES OGSÅ: Gir alternativ behandling på kristen retreat

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter