Nyheter

– 4.000 dør – men ingen bryr seg

Lagkapteiner i den norske eliteserien er mer bekymret for varmen enn arbeidsforholdene i Qatar. Hvor har det blitt av etikken og 
engasjementet i fotballen? spør Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia.

– Lars Bohinen nektet i sin tid å spille kamp mot Frankrike på grunn av atomprøvesprengningene. Hvor har det blitt av Bohin-ene?

– De er fullstendig borte fra fotballen. Engasjerte og bevisste spillere og ledere har forsvunnet som dugg for solen. Fagforeningene har anslått at så mange som 4.000 fremmedarbeidere vil dø under byggingen av anleggene til Qatar-VM, men ingen bryr seg.

LES KOMMENTAR: «Blatter fortsetter som FIFA-sjef. Tragisk. Latterlig»

Bestikkelser

Til sammen er 14 personer tilknyttet det internasjonale fotballforbundet FIFA tiltalt for korrupsjon. Seks menn fra toppledelsen ble arrestert i Sveits onsdag. Senere ble ytterligere én arrestert. Tiltalene går blant annet ut på bestikkelser i forbindelse med tildelingen av verdensmesterskapet til Qatar i 2022. Landet har et sterkt rykte for dårlig behandling av fremmedarbeidere. Allerede sju år før mesterskapet sparkes i gang anslås det at 1.200 har dødd på byggeplassene.

Lunkne kapteiner

I en rundspørring utført av fotballmagasinet Josimar, svarer kapteinene på eliteserielagene og landslaget noe ullent om hva de synes om Qatar-VM. Nesten alle nevner varmen, en del nevner korrupsjonsryktene, mens bare 5 av 17 nevner arbeidsforholdene.

– Jeg aner ærlig talt ikke hvorfor det har blitt sånn blant spillerne, sier da Costa-Lia. Men blant lederne tegner det seg et bilde av et fotballforbund som tenker pragmatisme for enhver pris. Som kvier seg for å ha etiske standpunkt og moral i førersetet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Han ble likevel sjokkert da NFF etter opprullingen av korrupsjonssaken ikke ville utelukke at Norges FIFA-representanter ville stemme på sittende president Blatter.

– Det er en skandale at ikke Norge har tatt et klart standpunkt til tildelingen av VM til ­Qatar. Det kommer ikke noe ­annet enn vagheter.

LES OGSÅ: Pengene rår i fotballen

Ikke for etikk

Josimar-redaktøren mener det er mer enn enkeltpersoner som må skiftes ut, om etikk og moral skal gjeninnføres i FIFA. En av hovedutfordringene med å etterforske og avdekke korrupsjon i organisasjonen har vært hovedkvarterets plassering.

– Sveits har inntil nylig ikke hatt effektiv antikorrupsjonslovgivning for ideelle organisasjoner. Det har gjort innsynet tilnærmet lik null.

Men det gir håp at det er FBI som etterforsker, sier han, fordi de er de eneste som har hatt suksess med å få tak i sveitsiske bankdata. I tillegg kan arrestasjonene og tiltalene være første skritt mot å endre organisasjonen.

– Styret er bare en liten flik i det hele, men når den fliken aktivt­ hindrer de reformene som må til, må styret skiftes ut før det kan skje noe.

LES KOMMENTAR: «Norske fotballedere er feige»

Moral og troverdighet

– Om vi et øyeblikk tillater oss å se bort fra griske sjefer, organisatorisk ukultur og grusomme arbeidsforhold. Har korrupsjonen noe å si for selve spillet?

– Å bli kvitt korrupsjonen er et være eller ikke være for fotballen. Spillet mister troverdigheten om det ikke ryddes opp og drives etisk forsvarlig. Når Michel Platini, presidenten av det europeiske fotballforbundet, ymter frempå om å gå ut av FIFA, sier det alt om hvor alvorlig dette er.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter