Nyheter

32.000 mobbes 
– kun 
241 klager

Til enhver tid mobbes om lag 32.000 skoleelever. Likevel har de som skal 
passe på at skolene gjør nok for å stoppe mobbing, kun mottatt 241 klager hittil i år.

Det viser tall Dagsavisen har innhentet fra alle landets 18 f­ylkesmenn.

Barneombud Anne Lindboe sier dette om tallene:

– Sett opp mot alle barn som trenger hjelp er klagetallet altfor lavt. Halvparten av landets ­fylker har mottatt under ti klager. De store variasjonene tyder på at dette skyldes forskjell i hvor tilgjengelig og kjent klageordningen er og ikke omfanget av mobbing.

Gruses av svenskene

Det er fylkesmennene som skal ­behandle alle klager på skolenes­ håndtering av mobbesaker, enten­ det dreier seg om klage på tiltak eller mangel på tiltak og enkeltvedtak.

Dagsavisen har bedt samtlige fylkesmenn om skriftlig svar på hvor mange klagesaker de har mottatt siden 2010.

Oversikten viser:

At fylkene samlet har mottatt 809 klager på seks år, som gir et 
snitt på vel sju saker per fylke per år.

Ved utgangen av november hadde fylkesmennene mottatt til sammen 241 klager for inneværende år. Til sammenligning mottok det svenske Barne- og elevombudet 810 klager første halvår i år.

Det betyr at det nasjonale ombudet i Sverige har fått like mange klager i løpet av årets seks første måneder, som de norske fylkesmennene fikk på seks år.

Uten makt

Ifølge Barneombudet opplever mange at de ikke blir hørt i behandlingen av mobbesaker:

– Vi har mange alvorlige saker som burde vært på fylkesmannens bord. Og vi har saker som har vært der, men likevel ikke er løst, sier Anne Lindboe.

Hun mener dagens klagebehandling er tungrodd og tar for lang tid.

I tillegg finnes det ingen sanksjonsmuligheter i tilfeller der skolen eller kommunen nærmest overser fylkesmannens vurdering og anbefaling, sier Lindboe, som vil ha på plass kraftige sanksjonsmuligheter slik det regjeringsoppnevnte Djupedalutvalget anbefalte tidligere i år.

Barneombudet forteller at det finnes mange eksempler på saker som verserer i systemet i årevis.

– For noen går både skolegang og en god barndom tapt underveis. Vi ser det på erstatningssakene som begynner å komme nå; eksempler på at mobbing gir store psykiske problemer og ender med uføretrygd, fremholder Anne Lindboe.

Nedgang

Ifølge Kunnskapsdepartementet er det i dag minst 32.000 elever i grunn- og videregående skole som utsettes for mobbing to til tre ganger i måneden eller mer.

Selv om resultatene fra Elevundersøkelsen 2014 viser en svak nedgang i mobbetallene, er det fortsatt 3,9 prosent av elevene som rapporterer om mobbing eller krenkelser.

Vanskelig jul

Kristin Oudmayer er fagansvarlig for prosjektet «Den ene» i UNICEF Norge. Hun mener mange barn og unge går en tøff tid i møte når juleferien starter:

– Mange ungdomsmiljøer skaper sine egne tradisjoner. Det kan være juleshopping med jentene, juleverksted, romjulsfest eller julelunsj. Er du ikke en del av gjengen blir utestengelsen ekstra sårende og tydelig når all julekosen deles i sosiale medier, sier Oudmayer.

Hun mener situasjonen kan være motsatt for yngre elever.

For barn som mobbes, men ennå ikke er gamle nok til å være aktive på sosiale medier, kan skolefri bety at de slipper unna den daglige plagingen de opplever på skolen, sier Oudmayer.

Puslete

I mars neste år er det ett år siden utvalget, som ble ledet av tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal, la fram forslag til verktøy mot mobbing til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Et av forslagene var å flytte klageinstansen fra Fylkesmannen til Barneombudet som gis myndighet til å fatte vedtak og gi bøter. Det nåværende barneombudet er krystallklar:

– Jeg håper det kommer radikale forslag fra Røe Isaksen til våren. Han har en unik mulighet til å endre barns liv. Så langt har tiltakene vært puslete, sier barne­ombud Anne Lindboe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter