Nyheter

3 av 4 tror presten har monopol på sykehuset

Tilbudet om samtalepartnere med forskjellige livssyn er lite kjent.

En gallup utført av Ipsos MMI for Human-Etisk Forbund viser at bare 26 prosent av befolkningen kjenner til at det ikke bare er prester som står til disposisjon for samtale ved norske sykehus.

For eksempel har forbundet selv frivillige som stiller opp som samtalepartnere for folk i vanskelige livssituasjoner.

LES MER: Spesialprestene må prioriteres bort

Under halvparten er fornøyd

– Det er et ekstremt underskudd på informasjon om at dette tilbudet finnes. Det er vanskelig på slutten av livet å ta aktive valg som innebærer at du er annerledes, sier kommunikasjonssjef Agnieszka J. Bryn i Human-Etisk Forbund til Dagsavisen.

Undersøkelsen viser også at 3 av 10 nordmenn har hatt behov for samtalepartner når de selv, familie eller noen i nær omgangskrets har vært på sykehus. Under halvparten av disse svarer at de fikk et tilbud som tilfredsstilte behovet.

LES MER: Minoriteter på sykehus får eget sjelesorgtilbud

– Unødvendig komplisert å gå via presten

– Ikke-troende eller medlemmer av andre trossamfunn har et dårlig tilbud, mener Agnieszka J. Bryn i Human-Etisk Forbund.

Hun mener det er problematisk at pasienter og pårørende må gå via presten for å få en samtalepartner med et annet livssyn enn det kristne.

– Når du er i en sårbar situasjon og trenger noen å snakke med, innkaller du ikke presten for å si at det er en annen du ønsker å prate med. Det gjør prosessen unødvendig komplisert, sier hun Dagsavisen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Må styrkes med nye ressurser

Leder i Presteforeningen, Martin Enstad, understreker at sykehusprester har samtaler med mange som ikke har en aktiv tro. Samtidig understreker han at mange har en høy terskel for å snakke med en prest og at det «er naturlig at utviklingen går i retning av en mer livssynsåpen samtaletjeneste».

– Men da er det viktig at den styrkes med nye ressurser, sier han til Dagsavisen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter