Nyheter

2.800 aksjonerte mot menneskehandel

– Grådige bakmenn har et uverdig stort spillerom, sa biskop Per Arne Dahl.

Allerede i forkant av helgens arrangement der 30 kristne organisasjoner gikk sammen for å utrydde menneskehandel, har aksjonen En Dag samlet inn 1,5 millioner kroner. Filip Rygg i tankesmien Skaperkraft mener initiativet allerede har ført til flere endringer i samfunnet.

– Skolebøkene blir forandret til høsten, vi vet at politiet endrer mye av sin måte å jobbe på, og Stortinget har bevilget mange millioner til kampen mot menneskehandel. Alt dette har skjedd etter at En Dag satte i gang, sa kommunikasjonssjef Filip Rygg fra Tankesmien Skaperkraft etter appellene.

Kristoffer Stokke håper lørdagens kick-off på Bislett får ringvirkninger.

– Vi vil jobbe videre med å informere politikere og andre maktpersoner. Vi vil at folk skal bli opplyst, kjenne på ansvaret og engasjere seg, slik at det skal bli veldig vanskelig å drive menneskehandel i Norge, sier Stokke, som er styreleder for En Dag, som er et samarbeid mellom de kristne aktørene TenOase, Get Focused, Tankesmien Skaperkraft og Impuls.

LES OGSÅ: Hvordan ble menneskehandel kristen kampsak?

– Flere må på banen

Biskop Per Arne Dahl var en av dem som holdt appell foran Stortinget.

– Det pågår en durabelig kamp om menneskeverd og rettferdighet og om vår følsomhet, sa han.

Dahl siterte en drosjesjåfør i New York, som etter den verste dagen i New Yorks historie med henblikk på mord sa: «Det verste er at vi langsomt langsomt venner oss til det.»

Han viste til at skattekrimenheten i Oslo i 2013 anslo at det finnes en svart økonomi i Norge i størrelsen 400 milliarder.

– Dette viser alvoret i situasjonen og hvilket uverdig potensiale det er for grådige bakmenn.

Biskopen understreket at verdenssamfunnet og politikerne har et ansvar for å kjempe mot denne grove utnyttelsen av mennesker, men at kampen må føres på mange plan.

– Det handler om å forene gode krefter. I så måte er både fagbevegelsen og NHO på banen allerede, mens verdens kirker bør kunne spille en enda viktigere rolle ved å sette uverdig og krenkende menneskehandel på dagsorden, bidra til nye holdninger og bredere allianser med enda større kraft.

Kommer gjerne tilbake

Arrangørene bak En Dag-arrangementet har flere planer for framtiden. Kanskje inntar de Bislett igjen allerede om to år.

– Vi kommer til å arrangere regionale dager neste år for å holde trøkket og bevisstheten oppe. Så skal vi evaluere, men kanskje blir det en ny nasjonal samling i 2017. Bislett har plass til 10.000 mennesker, så det er et fint sted å være, sier han.

Faste givere

Hver enkelt ble oppfordret til å engasjere seg i saken gjennom å bli faste givere. Fra scenen meldte arrangøren at de håpet så mange som 2.000 personer ville gi 200 kroner i måned de to kommende årene.

– Politiansatte har fortalt at de kunne ha avdekket et tilfelle av menneskehandel i Norge hver eneste dag, dersom ressursene bare hadde vært der. Vi vil sørge for at disse ressursene finnes, oppildnet Stokke.

Åpningsmøtet ble etterfulgt av protestmarkering på Karl Johan. Fra Oslo S ned mot Slottet holdt hver av deltakerne opp en plakat med påskriften «NOT FOR SALE #gjørnoe.»

KPK

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter