Nyheter

2.400 migranter reddet av norske Siem Pilot

Catania (NTB-AFP): Det norske skipet Siem Pilot har reddet 2.400 migranter i Middelhavet utenfor Libya. 17 personer døde i kaoset som oppsto om bord.

– Jeg har aldri opplevd en lignende redningsaksjon. Vi skulle overføre 1.000 migranter fra et tankskip over til Siem Pilot når plutselig flere gummibåter dukket opp. Det virket helt håpløst, sier styrkesjef Pål Erik Teigen, politimannen som ledet operasjonen.

Da det norske skipet, som var fullt av migranter kjørte av sted, hoppet 25 personer i havet og svømte etter båten for å komme om bord.

– Disse hadde fått utdelt redningsvester, og lettbåtene plukket raskt opp de som lå i vannet. Det var ingen som druknet i denne hendelsen, som flere medier rapporterer om, forteller Teigen.

LES OGSÅ: Europas flyktningpolitikk i ferd med å havarere

Oppsto panikk

Selv om det ikke var mer kapasitet på Siem Pilot, bisto skipet videre ved å bruke lettbåtene for å overføre migranter fra gummibåtene til sivile fartøy.

Etterretningsoffiser Jan Erik Valen, som sørget for sikkerhet rundt operasjonen, sier at det oppsto panikk blant migrantene.

– Det var kaos om bord i tankskipet. De dyttet oss mot enden av båten fra alle retninger, og slåss om redningsvester. Politistyrker fra Siem Pilot hjalp oss med skjold. Vi slo kjepper på rør for å lage mest mulig lyd, og vi endte med å måtte slå noen av dem.

FILMANMELDELSE: Innbyggerne på Lampedusa lever av det samme havet som flyktningene dør i

Fødsel ombord

Søndag morgen var det også en fødsel om bord på Siem Pilot. Mor og barn ble umiddelbart evakuert til den italienske øya Lampedusa for videre oppfølging.

– Det har vært kaotisk på havet med veldig mange migrantbåter. Mannskapet på Siem Pilot har jobbet intenst – og vi er godt fornøyde med det arbeidet vi har klart å utføre disse dagene, forteller Teigen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter