Politikk

– 15-årsgrense for trosstøtte vil ramme barna

Regjeringen foreslår at medlemmer i tros- og livssynssamfunn først skal utløse statsstøtte ved fylte 15 år. Human-Etisk Forbund er fornøyd mens moskeer er bekymret.

– Jeg forstår ikke hva regjeringen vil oppnå med et slikt forslag, sier Arshad Jamil.

– Barn og ungdom vil verken bli mer eller mindre religiøse. Den store konsekvensen vil være innskrenket økonomi, sier styrelederen i Islamic Cultural Centre (ICC).

LES OGSÅ: 660 trossamfunn blir økonomisk straffet

LES OGSÅ: Vil straffe trossamfunn med skadelige oppvekstmiljø 

Moskeer taper

Nylig sendte regjeringen sitt forslag til ny tros- og livssynslov ut på høring.

Blant endringene som foreslås er at medlemmer av tros- og livssynssamfunn først skal utløse statsstøtte ved fylte 15 år.

Forslaget rammer moskeer hardt, siden flere av dem har mange barn og unge blant medlemmene.

For ICC ville det betydd at de mistet omlag 480.000 kroner av fjorårets statstøtte på 4.260.678.

– Det er et betydelig beløp og vil gå utover tilbudet vårt til barn og unge. Vi synes det er litt trist, sier Jamil, som understreker at ICC ikke har tatt stilling til høringsnotatet ennå.

LES OGSÅ: Varsler kamp for små trossamfunn

Forenkling

Regjeringens viser til at forslaget forenkler et regelverk som er vanskelig å samordne og at den livssynsmessige myndighetsalderen er 15 år.

Myndighetene slipper også å ta stilling til spørsmål som hvilket trossamfunn et barn tilhører hvis foreldrene ikke er medlem av samme.

Departementet understreker at de anerkjenner barns tilknytning til tros- og livssynssamfunn. Disse står fritt til å bruke statsstøtten de får på aktiviteter rettet mot barn, som trosopplæring.

Moské-toppene Vårt Land har snakket med mener derimot at nettopp barn og unge vil rammes:

– Det vil ikke hindre trosopplæring, men jeg er redd det vil ramme andre aktiviteter som aketurer, filmkvelder, bordtennisturneringer, sier Arshad Jamil.

LES OGSÅ: Staten kan ta hele kirkeregningen

Bekymring

Han får støtte fra Ghulam Sarwar, styreleder i en annen stor Oslo-moské – Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat Norway.

Moskeen ville mistet drøye 500.000 av fjorårets støtte på 6.326.185.

– Det er mye penger. Vi er imot dette forslaget. Veldig mange av våre aktiviteter er rettet mot barn og unge. Mye av pengene går til opplæring av barn i alderen seks til 14 år, for eksempel til å betale lærerne deres, sier Sarwar.

Også i Central Jam-e-Mosque World Islamic Mission Norway i Oslo er man bekymret for tilbudet til barn og unge.

– Vi bruker mesteparten av pengene på utdanning og lønn til lærerne ved de fire avdelingene våre, sier styreleder Khalid Hussain Syed.

– Sikter du til koranundervisning?

– Ja, men også leksehjelp og andre samfunnsnyttige aktiviteter.

Syed sier de vil ha en generalforsamling for å høre hva medlemmene mener om forslaget.

VÅRT LANDS LEDER: «Forutsigbar trospolitikk»

Stort tap

Hardest rammet er imidlertid Brunstad Christian Church (BCC) – kjent som Smiths Venner – som ville mistet omlag hver femte kroner av statsstøtten – 1.631.201 kroner i fjor.

– Hvis det er den eneste endringen som påvirker tilskuddet, er vi negative, men først vil vi se på totalbildet. Unge er aldersgruppen vår menighet bruker mest penger på. Vi er opptatt av at eventuelle støtteordninger bør stimulere til et aktivt foreningsliv der barn og ungdom er regnet med, sier Berit Hustad Nilsen i BCC.

LES OGSÅ: Fortsatt holder hvert femte land seg med statlig religion

Støtter 15-års grense

Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund svarer at de støtter 15-årsgrensen regjeringen legger opp til:

– Ja. Jeg synes det er en naturlig konsekvens av at barn ved fylte 15 år er selvstendige i tros- og livssynsspørsmål. Da står de fritt til å melde seg inn og ut av tros- og livssynssamfunn på egen hånd, sier pressesjefen.

Av samme grunn tillater ikke Human-Etisk Forbund medlemmer som er under 15 år:

– Vi vil at unge skal ta et selvstendig valg og ha tid på seg til både å undre og undersøke. Det er dessuten i tråd med barnekonvensjonens intensjoner, nemlig å øke respekten for barn og unges selvstendighet, sier Brun-Pedersen.

HEF får en solid støtteøkning med regjeringens forslag. Det gjør også Jehovas Vitner, som knapt har medlemmer under femten år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk