Verden

11 millioner deler verdier med ytre høyre

Høyreradikale holdninger er mer utbredt i USA enn tidligere antatt. Kan påvirke det viktige mellomvalget, mener USA-ekspert.

Drøyt fem prosent av USAs ikke-latinamerikanske, hvite befolkning på 198 millioner deler verdier og holdninger med ytre høyre, ifølge en fersk kartlegging fra University of Alabama.

Tre måneder før det viktige mellomvalget i den amerikanske Kongressen har forskeren bak studien og ekspert på høyreekstremisme, George Hawley, forsøkt å avdekke hvor mye politisk slagkraft ytre høyre har. Representerer eksempelvis høyrenasjonalister som hvit makt-aktivisten Richard Spencer kun en marginal del av befolkningens verdisyn, eller reflekterer de en større del av befolkningen?

Velgere med høyrevridde holdninger kan ikke regnes som en marginal gruppe, de utgjør cirka 11 millioner amerikanere, melder nyhetsstedet Vox.

Les også: Nazister på lag med Trump.

«Stolte nasjonalister»

I delstaten Illinois er Arthur Jones en av republikanernes kandidater til Representantenes hus. Han er en erklært ny-nazist som har kalt Holocaust den «største, mørkeste løgnen i historien». Han vant primærvalget i delstaten etter å ha stilt uten motstand, i det som tradisjonelt er et område der demokratene dominerer. Rick Tyler, en Trump-tilhenger som forsøker å bli valgt til kongressen i Tennessee, har et bilde av sørstatsflagget hengende over Det hvite hus på kampanjenettsidene sine. På en av reklameplakatene for Tylers valgkamp står det «gjør USA hvitt igjen».

– De høyreradikale holdningene kan påvirke hvilke kandidater som vinner fram internt i det republikanske partiet. Flere Trump-tro kandidater har hittil vunnet fram internt. Nominasjonsvalgene hittil på republikansk side har vært lokale mesterskap i å være mest som Trump. Men det er de samme folkene som for fem år siden kalte seg The Tea Party, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, som er postdoktor ved Institutt for informasjon- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Kartleggingen fra University of Alabama baserer seg på et utvalg av i overkant 3.000 hvite personer med ikke-latinamerikansk bakgrunn fra «2016 American National Election Survey (ANES)». Hawley har blant annet undersøkt hvorvidt respondentene sier seg enig i utsagnene «følelsen av hvit identitet», «tro på hvit solidaritet», og «opplevelsen av å bli diskriminert fordi man er hvit», og ikke om personene selv definerer seg på ytre høyre.

Les også: Når Trump twitrer, øker muslimhetsen

– Trolig flere

Mjelde mener USAs president Donald Trump har gjort det mer sosialt akseptabelt å gi uttrykk for høyreradikale holdninger og verdier.

– Vi kan få flere som er stolte nasjonalister. Alt-right, eller ytre høyre er blitt mer sosialt akseptabelt, og de som stiller seg bak disse verdiene tør å stå fram med holdninger man ikke har sett tidligere. De fantes før, men de har ikke vært så synlige i media. Trump har gitt dem selvtilliten til å stå fram som «stolte» høyreradikale.

Han påpeker at det trolig er flere som deler verdier med ytre høyre, enn det kommer fram av studien.

– Det er vanskelig å fange opp kontroversielle synspunkter i spørreundersøkelser, fordi mange gir såkalt sosialt ønskelige svar. Derfor kan slike undersøkelser faktisk underdrive den reelle andelen som har slike synspunkter.

Les også: De fronter USAs nye og stygge, hvite ansikt

– Ekstremt in

Kommentator Henrik Østensen Heldahl i amerikanskpolitikk.no mener ytre høyre neppe vil ha en stor påvirkning på mellomvalget.

– Det er snakk om 6,44 prosent av republikanerne og 4,12 av demokratene. De største påvirkningene vil komme om demokrater bruker dem for å fyre opp egen base i motstand mot dem. Uansett er ikke dette en av de store drivkreftene i høstens valg, sier Heldahl og utdyper:

– Alt-right er ekstremt «in» å snakke om i amerikansk media for øyeblikket, selv om det kun refererer til en relativt liten gruppe med i hovedsak unge, hvite menn med en aktiv tilværelse på internett. Studien viser også at flertallet av de 5.64 prosentene er 45 år eller eldre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden