Religion

100 millioner forfølges

Kristne irakere i Kurdistan markerer at det er ett år siden de ble drevet på flukt av Den islamske staten. På verdensbasis forfølges 100 millioner kristne.

Da Den islamske staten (IS) tok over byen Mosul i Nord-Irak i fjor sommer, flyktet én million mennesker østover for å komme seg i trygghet. De fleste var kristne og jezidier.

Mange havnet i nabobyen ­Arbil, som ligger i de kurdiske områdene. I flyktningleiren Mar Elia markeres det i disse dager at det er ett år siden de ble drevet ut av hjemmene sine – og framtidsutsiktene er mørke.

LES OGSÅ: – Kristne svikter egne

– Jeg ønsker ikke å være pessimistisk, men dessverre er situasjonen i ferd med å gå fra vondt til verre, sier Shlemon Warduni, 
biskop i Bagdad bispedømme i Den kaldeisk-katolske kirke i Irak.

Uttalelsen kommer i en presse­melding gjengitt på nettsidene til den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas International.

Rapport

Situasjonen for kristne i Nord-Irak er alvorlig, men de er langt fra de eneste som blir forfulgt for sin tro. Nylig ble rapporten «Perseguitati» (Forfulgt) lansert av Caritas. Den hevder at 100 millioner kristne over hele verden er forfulgt for sin tro. Resultatene ble først publisert i Vatikanstatens offisielle avis L’Osservatore Romano.

Dette stemmer godt overens med tallene i en rapport fra ­januar i år fra organisasjonen Åpne Dører. Hvert år rangerer de 50 land i verden der forfølgelsen av kristne er størst. Nord-Korea har toppet lista i 13 år, etterfulgt av Somalia, Irak og Syria.

Islamsk ekstremisme er hoved­årsaken til forfølgelsen i 40 av de 50 landene på lista. Forfølgelse omfatter alt fra fengsling, tortur, voldtekt og drap som følge av troen.

LES OGSÅ: – Kristne er ikke hovedmål for IS

Bomber

Ifølge tall Åpne Dører­ har samlet inn, skal 4.344 kristne ha blitt drept i perioden 1. november 2013 til 31. oktober 2014 av trosrelaterte årsaker. I samme­ periode er 1.062 kirker blitt ­angrepet. Tallene er imidlertid usikre, ettersom mange av landene er preget av krig eller lukkethet. Nigeria topper listen med 2.484 drepte.

Rapportene fra Caritas og Åpne Dører viser at mer enn 70 prosent av kristne irakere har flyktet fra landet siden 2003. Mer enn 700.000 syriske kristne har flyktet fra landet siden borgerkrigen startet i 2011.

– Bomber, bilbomber, selvmordsbomber, voldtekter, tortur, bortførelser og ran er bare noen av de dødelige metodene til Den islamske staten, slår Bagdad-­biskop Warduni fast.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utslettet

Det siste året er det første uten kristne i Mosul på mange hundre år. Et av verdens eldste kristne samfunn står dermed i fare for å bli utslettet.

– I over ett år har søndagsmessen ikke blitt feiret i de tradisjonelt kristne landsbyene i området, kristne har blitt drept og kirker ødelagt. IS har gjort bispe­palasset i Mosul om til en fabrikk som lager svarte slør til muslimske kvinner, sier Warduni.

Han mener en «djevelsk konspirasjon» er i ferd med å utspille seg i Midtøsten.

– Hvis det skulle skje, vil det være en stor katastrofe for hele menneskeheten, så vel som for Midtøsten, der kristne har forsøkt å leve i fred med muslimer og andre troende.

LES OGSÅ: Midtøstens kristne er mer enn en truet art

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion