Tidligmusikk og folkemusikk forenes i Petter Dass-album

Et grundig kildearbeid ligger til grunn for Barokk Boreals «Ti bud i sanger av Petter Dass». Vi kan skumme fløten når vi lytter til resultatet.

Kombinasjonen av tidligmusikk og folkemusikk skaper en skikkelig kul presentasjon av de gamle Dass-visene, på en måte som kanskje aldri ble hørt i samtida da de ble skrevet, skriver vår anmelder.(Foto: Barokk Boreal)
Publisert Sist oppdatert

Et spleiselag mellom to tidligmusikere og to folkemusikere er blitt til gruppa Barokk Boreal. Det er morsomt, om enn ikke overraskende, å høre hvor godt de to ulike musikktradisjonene går sammen. Den litt tørre, saklige klangen av Ulrik Gaston Larsens klimpring på barokkgitar føyer seg elegant til sangen fra Cathrine Bothner-By og Øyonn Groven Myhren, samt til Vegar Vårdals fele, bratsj og ikke minst hardingfela med sine fete klanger. Den gir en varme til lydbildet, som trengs.

Språkstøv

Mens Erik Pontoppidan på kongelig oppfordring skrev sine tørre og fromme forklaringer til Luthers katekisme i 1737, skrev Petter Dass sine Katekismesanger allerede på slutten av 1600-tallet. Han ville gjøre det lett for menigheten å forstå og lære troens viktige elementer. Derfor valgte han noen av tidens mest populære melodier til sangene. Hans form virker naturligvis arkaisk til det komiske i dag, men hvis man blåser av noen århundrers språkstøv, ser man at tekstene er både frodige og relevante. Se bare hva han skriver i sangen om det femte bud. Det er nesten så han nevner Facebook:

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP