Verdidebatt

Glemt sykdom blusser opp

KRISE: Siden difteriutbruddet regnes som en glemt krise er det aller viktigste du kan gjøre å snakke om det. Som enkeltperson oppfordrer vi deg til å snakke om det på skolen, rundt middagsbordet eller på jobben.

Da vi, elevene på Borgheim ungdomsskole, fikk presentert vårt nye skoleprosjekt ble vi veldig engasjerte. Oppgaven gikk ut på å spre kunnskap om en glemt krise i verden. Vårt valg falt på difteriutbruddet i Vest-Afrika. I høst har vi jobbet med å lage et produkt som kan nå ut til så mange som mulig. Prosjektet er i regi av Leger uten grenser.

Med dette prosjektet føler vi at vi som elever faktisk kan utrette noe med en oppgave vi jobber med på skolen. Her har alt arbeidet vi gjør faktisk stor virkning for ekte mennesker.

Hva er difteri?

Difteri er en smittsom bakterieinfeksjon som rammer barn hardest. Sykdommen er alvorlig og potensielt dødelig, særlig for små barn. I Norge er vi så heldige at difteri er utryddet, takket være barnevaksinasjonsprogrammet, men slik er det ikke i alle land.

I løpet av de siste årene har difteri blusset opp igjen i store deler av Vest-Afrika. Dette er det flere grunner til, men den viktigste er mangelen på vaksiner. Ifølge Leger uten grenser har hele 65 prosent av difteripasientene i Vest-Afrika aldri blitt vaksinert.

Hva er Leger uten grenser?

Leger uten grenser er en organisasjon som jobber med kriser i verden, som nettopp difteri. De jobber med å behandle difteripasienter, vaksinere og spre kunnskap om sykdommen.

Leger uten grenser er en politisk nøytral organisasjon. Dette betyr at de hjelper alle upåvirket av deres politiske ståsted, alder, kjønn, hudfarge, religion, etnisitet og bakgrunn.

Husk at alle monner drar! Færre dør når flere vet!

Organisasjonen får ikke noen faste summer fra land, men baserer seg på donasjoner fra privatpersoner. Ifølge Leger uten grensers nettside fikk de 97,3 prosent av alt de mottok av penger i 2022, fra privatpersoner. Noen land gir gaver i form av penger av og til.

Vaksinering som hovedgrep

Vi snakket med Dag-Inge Ulstein (KrF) og han var kjempeglad for å høre at vi har engasjert oss i denne glemte krisen. Han sier at det er en rekke glemte kriser her i verden, og at det er bra at vi fremmer en av dem. Ulstein mener at det er enkle tiltak som kan stoppe en dødelig sykdom, og at vaksinering er hovedgrepet. Han sier mye av problemet ligger i at landene har for lite penger.

Ifølge Ulstein har barnedødeligheten sunket med 60 prosent siden 1990 og det er takket være vaksinealliansen Gavi, et internasjonalt vaksinefond som ble etablert i 2000. Den har sørget for at over 1 milliard barn i over 78 utviklingsland har blitt vaksinert. Det har avverget mer enn 177 millioner dødsfall. Ifølge KrFs leder, Dag-Inge Ulstein, har regjeringen reelt sett valgt å kutte støtten til global helse med 766 ,illioner. Han er veldig opptatt av å se politikk lengre enn bare svenskegrensen.

Hvordan kan krisen løses?

En årsak til at difteri har blusset opp igjen er mangel på vaksiner og motgiften difteriantitoksin (DAT). Det krever mye penger og ressurser å få tak i disse legemidlene, noe mange land ikke har. Da er det viktig at ressurssterke land, som Norge, hjelper til. Difteri regnes som en utryddet sykdom i noen land, og det er derfor få helsefagarbeidere som har kunnskap om sykdommen. Det er viktig at de får god opplæring, slik at de kan være med på å redde menneskeliv.

Hva kan du gjøre?

Siden difteriutbruddet regnes som en glemt krise er det aller viktigste du kan gjøre å snakke om det. Som enkeltperson oppfordrer vi deg til å snakke om det på skolen, rundt middagsbordet eller på jobben. Det er mulig å donere penger til Leger uten grenser, til og med et lite bidrag hjelper. Husk at alle monner drar! Færre dør når flere vet!

Innsenderne går i 10. klasse ved Borgheim ungdomsskole.


Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt