Om hellighet og Paludan
YTRINGSFRIHET OG DET HELLIGE: Utfordringen er at noen ser det som sin hellige plikt å krenke symboler som andre oppfatter som hellige.
PROTEST: En kvinne demonstrerer mot aktivisten Rasmus Paludan utenfor Sveriges konsulat i Tyrkia. Slike konflikter beskrives noen ganger som sammenstøt mellom sekulære kulturer som er ferdige med begrepet «hellighet», og tradisjonelle som fortsatt verner om det. Men en rekke historikere har påpekt at det hellige på ingen måte er forsvunnet, skriver Joel Halldorf.
Francisco Seco
En iherdig dansk koranbrenner holder på å sette en stopper for – eller i det minste bremse – den svenske Nato-søknaden. For et år siden førte Rasmus Paludans opptreden til opptøyer i svenske forsteder, men da han satte fyr på muslimenes hellige bok utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm, skapte det overskrifter verden over. Tyrkia kalte den svenske ambassadøren i Ankara inn på teppet og gjorde klart at de ikke er rede til å ta Sverige inn i Nato.
Slike konflikter beskrives noen ganger som sammenstøt mellom sekulære kulturer som er ferdige med begrepet «hellighet», og tradisjonelle som fortsatt verner om det. Men en rekke historikere har påpekt at det hellige på ingen måte er forsvunnet. Det har i stedet flyttet på seg.
Hva som er hellig, endrer seg