Verdidebatt

Hjerneforstoppelse

INFORMASJONSSAMFUNNET: Både på busstoppet, på toget og i butikken har de fleste nesa i mobilen. Det er ikke nødvendigvis hva vi fyller hjernene med som er problemet, men at vi fyller på så fort det blir noe ledig tid.

Informasjonssamfunnet har nådd topplokket, det koker, trykket er hardt, men lokket sitter som limt i kjelen. Jeg får ikke fordøyd informasjonen, og nå er det blitt forstoppelse. Det er markant ubalanse mellom inntrykk og uttrykk.

Skolen, jobb, fritidsaktiviteter og TV har ikke lenger monopol på inntrykk i livet mitt. Alle pausene hvor jeg pleide å kjede meg, vente, se ut i luften, stirre i taket, trampe opp mønster i snøen, og være alene med egne tanker – er blitt fylt opp av korte intense inntrykk som korte reklamer før en TV-serie. Hvert minutt fylles.

Som ungdom stirret jeg i taket for å bli trøtt nok. Jeg telte takpanel, to var uten skjøt. Risset forelskelsen med neglen i sengekanten. Sendte melding til venner: «natta». I pausene, når jeg ventet på svar, telte jeg plank på nytt, strøk fingeren over risset og planla morgendagens antrekk.

.

Vi graver i hvorfor det står dårlig til med stressnivået og vår psykiske helse. Folkeopplysningen på NRK setter søkelys mot press. Presset de beskriver er fra venner, familie og skolen. Det presses nedpå en allerede full hjerne. Akkurat slik jeg presset på boksen med godteri til 49 kroner på Shell-stasjonen da jeg var liten – hvert luftrom skulle fylles, og skumputene måtte presses flate.

Stjeler tid, energi og frihet

Det er ikke nødvendigvis hva vi fyller oss med som er problemet, men at vi fyller oss så fort det blir noe ledig tid. Folkene på busstoppet, på toget, i køen på butikken – flertallet har nesa i telefonen.

Til slutt, etter å ha matet på og matet på, med alskens dritt og fornuft, sier hjernens «tarmer» stopp. Vi sitter igjen med en real runde hjerneforstoppelse. Forstoppelse har sendt min mann på legevakta, fordi han trodde at han hadde fått blindtarmbetennelse. En stor dose humor når en voksen mann i sterke smerter får beskjed av legen om å gå på do for å bli frisk.

Det er ikke nødvendigvis hva vi fyller oss med som er problemet, men at vi fyller oss så fort det blir noe ledig tid

Forstoppelse i tarmen kan resultere i smerter, oppblåsthet og tretthet. Over tid kan det gi oss hemorroider vi aldri blir kvitt. Hjerneforstoppelse stjeler tiden vår, energien vår, friheten vår. Når hjernen kjennes full, settes den på pause. Det kan hindre sunn utvikling. Det kan kjennes som et tåkete slør av uvaner og stress.

Mer inntrykk enn uttrykk

I november skulle jeg skrive en tale. Hver gang jeg ble inspirert, vurderte jeg om det passet inn i talen. Tiden i forkant var full av konserter, musikaler, teater, museumsbesøk og hverdagslige ting som TV, Instagram og musikk. Det endte med at jeg startet sju-åtte ulike versjoner av den ene talen, for å prøve å flette inn all inspirasjonen.

Vi kunne jo forsøkt å bruke mer tid på å uttrykke oss, og mindre på å «inntrykke» oss. Eller enda bedre: bare hvile – sånn ekte hvile

Det var ubalanse i livet mitt. Det var mer inntrykk enn uttrykk. Hver krik og krok av hodet ble fylt til randen av tanker og følelser som skulle kulminere i denne ene: en tale.

Det finnes ikke Laxoberal for hjerneforstoppelse. Dilemmaet mitt løser ikke verdensproblemer og psykisk helse-utfordringen. Men kunne vi bare fjerne noe av sløret, lette på tåken. Vi kunne jo forsøkt å bruke mer tid på å uttrykke oss, og mindre på å «inntrykke» oss. Eller enda bedre: bare hvile – sånn ekte hvile. Ikke ligge på sofaen med TVen på, samtidig som du scroller – det er faktisk ikke å hvile.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt