Verdidebatt

Israel stilles ikke til ansvar

PALESTINA: Det siste året er det dokumentert at Israel setter folkerett og internasjonal lov til side på en slik måte at det — ut fra internasjonal lov — er riktig å betegne denne politikken som apartheid.

29.november er FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk. I FN-sambandets kalenderoversikt står det om denne dagen: «Det palestinske folk rammes fortsatt av Israels folkerettsstridige okkupasjonspolitikk.»

Gro Wernø, leder i Sabeel og Kairos Norge

Bortført av sikkerhetstjenesten

For å gi et bilde av den palestinske virkeligheten vil vi ta utgangspunkt i en enkelthendelse: En av grunnleggerne av den palestinske frigjøringsteologiske organisasjonen Sabeel, Samia Khoury — som også i en årrekke har vært aktiv i KFUK og i kirkelig økumenisk arbeid — sendte 19. oktober et brev til det internasjonale nettverket som støtter Sabeel og Kairos Palestine.

Hun skriver at hennes 16 år gamle barnebarn, Shadi, ble bortført i tidlige morgentimer 18. oktober. Tolv personer fra den israelske hæren og sikkerhetstjenesten stormet huset til sønnen hennes og tok med seg Shadi. De slo ham til blods, og dro ham barbeint og med bind for øynene ut av huset. Han ble tatt med til et forhørssenter. Shadi ble så forhørt, uten å få ha foreldre eller forsvarer til stede.

Dette er ikke en unik historie. Bestemoren hans, den 89 år gamle Samia Khoury, sier at dette er bare en av mange saker der palestinske barn blir trakassert og mishandlet av israelske militære.

Ifølge internasjonal lov er militære domstoler tillatt, men bare i en avgrenset tidsperiode. Israelske militærdomstoler har tiltalt og dømt sivile siden 1967

Dokumenterer overgrep

Military Court Watch - en organisasjon som består av israelske og palestinske jurister og andre profesjonelle som, ifølge deres egne hjemmesider, «deler troen på rettsstaten» – dokumenterer fortløpende overgrep som blir begått av den israelske hæren mot mindreårige palestinere. Barn ned til 12-årsalder kan bli tiltalt i den israelske militærdomstolen. I snitt 500 – 1000 barn blir arrestert hvert år, de fleste for steinkasting. Mer enn 50 prosent av arrestasjonene foregår om natten. Barna utsettes for fysiske og psykiske overgrep under pågripelse, transport og forhør.

Ifølge internasjonal lov er militære domstoler tillatt, men bare i en avgrenset tidsperiode. Israelske militærdomstoler har tiltalt og dømt sivile siden 1967. Military Court Watch dokumenterer at de fleste av barna som blir arrestert av israelske militære på Vestbredden, bor innen 2 kilometer fra en bosetting som er bygd i strid med internasjonal lov eller en vei som blir benyttet av bosettere.

Israelske mindreårige nyter godt av de rettsprinsippene som er i tråd med internasjonal lovgivning, og som vi kjenner og praktiserer: De kan ikke bli arrestert om natten; de skal ikke mishandles; de skal ikke få bind for øynene; de har rett til å tie; de har rett på forsvarer og rett til å ha foreldre til stede før og under avhør.

Kom for å arrestere

En tid etter at Shadi hadde blitt arrestert og fraktet bort, fikk faren anledning til å treffe ham, sammen med en jurist. Han kunne fortelle at sønnen hadde sår over hele kroppen. Beskyldningen mot ham var at han hadde kastet stein mot en israelsk bil.

Den israelske avisen Haaretz dekket denne saken. Journalisten Gideon Levy skriver 22. oktober at han ble varslet om den av en 91 år gammel nabo og slektning. Hun sier: «De kom for å arrestere, men hvorfor slår de folk? Hva slags hær og hva slags politi har dere skapt dere?»

Når dette leses, er Shadi forhåpentligvis løslatt. Men historien gjentas på nytt og på nytt. Og slike hendelser er en del av det store bildet av den undertrykkende, dehumaniserende og ulovlige okkupasjonen som Israel har praktisert siden 1967.

Unngår ansvar

Amnesty International, Human Rights Watch og den israelske menneskerettsorganisasjonen B´tselem har i løpet av det siste året dokumentert at Israel setter folkerett og internasjonal lov til side på en slik måte at det — ut fra internasjonal lov — er riktig å betegne denne politikken som apartheid.

Det er underlig – og trist – å konstatere at Israel fortsatt unngår å bli stilt til ansvar for sin brutale okkupasjonspolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt