Verdidebatt

Et svar til Lise Klaveness

QATAR: Så vidt jeg kan forstå er det først og fremst jeg som er skyteskive for angrepet Lise Klaveness retter mot sine tidligere indremisjonsnaboer.

Det står i flere aviser at fotballpresident Lise Klaveness sammenligner Frekhaug Indremisjon, inkludert tidligere nære naboer og bygdefeller her på Frekhaug, med regimet i Qatar. Lise Klaveness legger frem denne sammenligningen i en video som hun og Amnesty International har publisert. I videoen sier hun litt mer konkret at (den eller de) nære indremisjons-naboene «skrev i lokalaviser vi leste, at homofili er en vederstyggelighet».

Innenfor Frekhaug Indremisjon er det, så vidt jeg kan forstå, først og fremst jeg som rimelig treffsikkert kan identifiseres som skyteskive for dette angrepet. For Lise Klaveness vokste opp i det aller nærmeste nabohuset her på Frekhaug, tvers over veien. Det bodde nok indremisjonsfolk i noen av de andre nabohusene, alt etter hvor bredt man tegner opp sirkelen av naboskap. Men ingen av disse andre har, så vidt jeg kan huske, skrevet homofili-relevante innlegg i de to lokalavisene som Lise Klaveness leste da hun bodde her.

Men dét har altså jeg gjort.

Odd Sverre Hove

Nærmere bestemt skrev jeg en artikkel i lokalavisen Nordhordland til forsvar for 13 av de 15 prestene i Nordhordland prosti som for noen år siden sa nei til samkjønnet kirkelig vigsel. Det emnet var på den tiden et aktuelt debattspørsmål. De 13 prestene var blitt angrepet på reportasjeplass i lokalavisen Nordhordland av fire navngitte konfirmanter. Men sjefredaktøren hadde forsømt å adlyde Vær Varsom-plakatens krav om å gi den angrepne parten samtidig tilsvarsrett. Jeg tillot meg derfor å minne sjefredaktør-kollegaen min om at den forsømmelsen er noe bortimot automatisk grunnlag for fellende kjennelse i Pressens Faglige Utvalg. Men i stedenfor å klage lokalavisen Nordhordland inn for PFU, tok jeg opp de to argumentene som lokalavisens journalist hadde sitert de unge intervju-objektene sine på.

Kongenes Konge står, i kirkelige vigsel-spørsmål, over kong Harald, skrev jeg

Kongeargumentet og kalenderargumentet

Selv anførte jeg to mot-argumenter. Konfirmant-ungdommene hadde anført et «konge-argument». Nordhordlands-prestene burde greie å si det samme som kong Harald: At i Norge må vi akseptere jenter som liker jenter og gutter som liker gutter. Mot dette konge-argumentet anførte jeg at prester i presteløftet sitt lover livsvarig troskap mot selve Kongenes Konge. Og han sier i Bibelen det motsatte: At Gud bare velsigner ekteskap mellom en som er kvinne og en som er mann. Kongenes Konge står, i kirkelige vigsel-spørsmål, over kong Harald, skrev jeg.

Det andre argumentet som lokalavisen Nordhordland siterte fra de fire konfirmantene, var et «kalender-argument»: Om et par tiår vil alle uansett ha akseptert det som de 13 «grå og gammeldagse prestene» sier nei til, anførte ungdommene. Mot dette kalender-argumentet anførte jeg at en kalender bare har kompetanse i kalender-spørsmål. Kristi kirke har en høyere autoritet å adlyde enn både årstall-kalenderen og eventuelle menings-glidninger i folkedypet over tid.

Strengt tatt står det ikke i Nordhordlands-artikkelen min det som Lise Klaveness resymerer i videoen sin: At homoseksuelt samliv er en «vederstyggelighet». Men det kunne ha stått der. For det er jo et bibel-sitat. Det sier det som min herre og frelser har latt skrive inn i Guds ord. Derfor gjør ikke Lise Klaveness meg noen urett når hun tilskriver den forhenværende naboen sin dette standpunktet. Slett ikke.

I Dagens spalter skrev jeg jo mange artikler med den typen innhold som Lise Klaveness nå sammenligner med stemningen i Qatar. Derfor må Dagen i min redaktørtid sannsynligvis regnes med i den avis-buketten som Lise Klaveness viser til

Det opprører meg ikke

Strengt tatt har jeg dessuten, så vidt jeg kan huske, bare skrevet denne ene artikkelen i de to lokalavisene som Lise Klaveness leste mens hun vokste opp. Men i nesten alle oppvekstårene hennes på Frekhaug var jeg redaktør i Dagen. Og i Dagens spalter skrev jeg jo mange artikler med den typen innhold som Lise Klaveness nå sammenligner med stemningen i Qatar. Derfor må Dagen i min redaktørtid sannsynligvis regnes med i den avis-buketten som Lise Klaveness viser til.

I de årene Lise Klaveness vokste opp som nærmeste nabo, skrev jeg imidlertid også bra mange Dagen-artikler med angrep på regimet i Qatar. For Qatar støttet den gangen (og støtter fremdeles) draps-terroristene i Hamas og Palestinsk Jihad. I forlengelsen av det standpunktet liker jeg å lese om de dristige angrepene som fotballpresident Lise Klaveness nå retter mot regimet i Qatar. Og det opprører meg i grunnen ikke at hun underveis spanderer tre-fire setninger (med litt løst krutt) på den forhenværende naboen sin her på Frekhaug. Hun gjør jo uansett en flott jobb som fotballpresident, tenker jeg. Dessuten opprettholder hun medlemsskapet sitt i det lokale idrettslaget, Kvernbit, hvor også jeg har en fortid som medlem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt