Verdidebatt

Vi trenger et globalt skatteoppgjør

SKATTEKONVENSJON: Skal de grunnleggende problemene med skattetriksing og kapitalflukt løses, trengs det både nasjonale og internasjonale tiltak.

Ideen om en FN-avtale for å løse internasjonale skatteproblemer er ikke ny, men har kommet høyt på dagsorden i det siste. FNs generalsekretær ga nylig uttrykk for sin støtte.

Nigeria fremmet nettopp et resolusjonsforslag i FN, på vegne av Afrika-gruppen, med en plan for hvordan verdenssamfunnet kan berede grunnen for en skattekonvensjon, altså en avtale mellom stater. Det er svært lovende, og resolusjonen bør støttes av Norge.

.

Kan ikke løses på egen hånd

Kampen mot internasjonal skattetriksing er en kamp for de mest grunnleggende rettighetene: skolegang for barn, helsetilbud for syke, beskyttelse mot stadig farligere klimaendringer.

Som alltid er det de fattigste landene som rammes hardest. Selv om de rikeste landene mister mer totalt, taper de fattigste en større prosentandel av sin totale skattebase. Pengene som går tapt på grunn av skattemisbruk utgjør i snitt 48 prosent av helsebudsjettene til lavinntektsland, ifølge Tax Justice Network.

Til syvende og sist handler dette om at enkelte land bevisst bruker politiske virkemidler for å tiltrekke seg kapital og verdier skapt i andre land. Når noen land bruker lave skattesatser og hemmelighold for å tiltrekke seg kapital, undergraves andre lands muligheter til å beskatte verdiene. Dette er et systemproblem som verken Norge eller andre land kan løse på egen hånd.

Når noen land bruker lave skattesatser og hemmelighold for å tiltrekke seg kapital, undergraves andre lands muligheter til å beskatte verdiene

Vi trenger en global avtale

Den vanlige måten å løse felles internasjonale problemer på er gjennom rettslige bindende avtaler. Men på skattefeltet finnes det ikke effektive internasjonale avtaler som sikrer at verdier skattlegges der de skapes. Derfor er det svært positivt at Støre-regjeringen vil «innta en ledende rolle i det internasjonale arbeidet for å bekjempe ulovlig kapitalflyt og skatteunndragelse», som det står i Hurdalsplattformen. Der står det også at regjeringen skal arbeide for en konvensjon om økonomisk åpenhet.

En ny rapport, som Folkerettsinstituttet har skrevet på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp, konkluderer med at en juridisk bindende avtale kan bli et effektivt verktøy i arbeidet mot kapitalflukt og internasjonal skattetriksing. En slik avtale kan forhandles fram i FN eller på en annen arena. Det viktige er at forhandlingene er åpne for alle stater, og at beslutningene ikke baseres på konsensus. Dersom alle skal bli enige om alt, kommer de som vil minst, til å bestemme mest.

Det er noen få rike land som ligger an til å få mest ut av de reglene som nå er foreslått. Derfor trenger vi en ny og mer inkluderende prosess

Utviklingsland blir oversett

En verden der ingen trikser med skatten, er en utopi. Men en verden uten strukturer som legger til rette for omfattende skattetriksing, er mulig. Det store flertallet av stater som taper skatteinntekter i dagens system, må sette foten ned for skatteparadisene. Norge bør gå i front i dette arbeidet.

Det er viktig å anerkjenne prosessene som foregår innenfor rammen av OECD, og at de kan lede til fremskritt. Problemet er imidlertid at disse forhandlingene er lukkede og konsensusstyrte. Utviklingsland har blitt invitert med inn, men det er mye som tyder på at de i stor grad blir oversett. Det er noen få rike land som ligger an til å få mest ut av de reglene som nå er foreslått. Derfor trenger vi en ny og mer inkluderende prosess.

Vi setter vår lit til Støre-regjeringen og de ambisiøse punktene i Hurdalsplattformen. Det er nå tid for å ta de første stegene for å få på plass en juridisk bindende skatteavtale mellom stater. Det er på tide å ta de internasjonale skatteproblemene ved roten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt