De mange lister

KIRKEVALG: Kommentarer til Sigrid Gårdsvolls betraktninger om de mange lister ved det kommende kirkevalget.

LISTER: Presumptivt nøytrale lister fra bispedømmerådene kan i realiteten bli partilister, i opposisjon til de andre listene, skriver Karl Øyvind Jordell.
Publisert Sist oppdatert

Debattjournalist Gårdsvoll har i VL for 31.10. fremmet betraktninger om de mange lister ved det kommende kirkevalget. En viktig setning har fått et «ikke» for mye – hun mener nok at «kirkens konservative krefter var for seint ute med å forstå og akseptere at utviklingen med frittstående lister var (min utheving) kommet for å bli …».

Perverse effekter av valgordningen

Dette er ikke en helt presis historiefortelling – de konservative kretser som nå er blitt Frimodig kirke, drev ved de to siste valg organiserte kumuleringsaksjoner på nominasjonskomiteenes lister. Dette var i realiteten etablering av et ikke-parti med tilhørende lister, som kan ha gitt dem bedre uttelling enn om de hadde stilt egne lister, fordi de nøt godt også av velgere som brukte listene uten å være klar over at de på grunn av aksjonene i realiteten bidro til å sikre mandat for kandidater de selv ikke ønsket. Det er dette jeg har kalt perverse effekter av valgordningen.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS