Verdidebatt

Hvis Gud ikke finnes

FILOSOFI: Filosof Daniel Joachim Kleiven gjør samme feil som mange andre: Han trekker de lange linjer tilbake til de første greske filosofene. Men det er et altfor kort perspektiv.

Filosof Daniel Joachim Kleiven skrev i Vårt Land 20. oktober at «Hvis Gud er død» så har det konsekvenser de fleste av oss ikke har tenkt nok igjennom. Selv om han sikkert har rett, så tar han grunnleggende feil.

Kleiven gjør samme feil som mange andre: Han trekker de lange linjer tilbake til de første greske filosofene. Men det er et altfor kort perspektiv. Dessuten bruker han Nietzsche som stråmann for tankene han vil angripe.

Jarl Giske

Dersom der ikke finnes en gud, så har universet blitt til av seg selv. Livet har blitt til av seg selv. Men fjellene og blomstene er likevel akkurat like vakre som den gang vi tenkte at de var skapt.

Det har vært liv på vår planet i nesten fire milliarder år, og dyr har svømt og vandret her i mer enn 500 millioner år. I denne perioden har moralske verdier også oppstått.

En kortslutning

Kleiven synes å mene at uten en skaper så finnes verken mening eller et grunnlag for sannhet eller godhet. Her kortslutter han. Ettersom han selv forklarer oss denne kortslutningen, så burde han også ha sett den selv. Han peker på Tom Hollands bok Dominion som viser hvor stor påvirkning gudstroen har hatt for tankelivet i Europa, selv hos de som nå regner seg som ateister. Her peker Holland og Kleiven på effekten av en tro, ikke på effekten av en gud. Holland og Kleiven påpeker at tro kan skape kultur som kan overleve mye lenger enn troen alene.

Så mener nok Kleiven at dette er som keiserens nye klær: At ateister holder seg med verdier de ikke kan avlede fra et filosofisk system, når de avstår fra å avlede det fra et teologisk. Dette er imidlertid feilen med å tro at verden begynte med de gamle grekerne. Det har vært liv på vår planet i nesten fire milliarder år, og dyr har svømt og vandret her i mer enn 500 millioner år. I denne perioden har moralske verdier også oppstått.

Den gylne regel er eldre enn Jesus

Evolusjonsteori viser at slektskapsseleksjon fører til foreldrenes omsorg for barn og andre nære slektninger, og at vennskap mellom individer som ikke er i slekt kan forklares med mutualisme og gjensidig altruisme. Dette fører til at apekatter blir sinte dersom de føler seg urettferdig behandlet. Det kunne de ikke uten en opplevelse av hva som er «rettferdig» (fairness, på engelsk). Det er også vist i eksperimenter at apekatter kan avstå fra å ta imot en gave dersom de andre ikke får den samme. Den gylne regel som Jesus lærte bort, har røtter som er mye eldre enn teologi og filosofi.

Den gylne regel som Jesus lærte bort, har røtter som er mye eldre enn teologi og filosofi

En forskjell på Kleiven versus Platon og Nietzsche er at disse to levde mens vitenskapen ikke hadde den evolusjonære forståelsen av hvordan og hvorfor moral gradvis har oppstått. De er dermed unnskyldt, men den unnskyldningen holder ikke lenger. I den sammenheng kan Kleiven ha nytte av å lese Dawkins.

Den store forskjellen uten Gud er at det ikke er noen som passer på liljene på marken og fuglene under himmelen. Vi er den eneste arten med tilstrekkelig bevissthet til å observere dette og dermed til å kunne ta på oss en forvalterrolle. Altså ville konsekvensen av at det ikke finnes en gud være at menneskene måtte pålegge seg selv det ansvaret vi nå tenker at Gud har gitt oss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt