Verdidebatt

«Hørt om Regjeringen som ble så rike at de ikke hadde råd til å gi?»

STATSBUDSJETTET: Det er både egoistisk og usolidarisk når finansministeren argumenterer med at man må kutte i bistanden fordi regjeringen tjener for mye penger.

Regjeringen presenterte torsdag et kutt på hele 14,3 milliarder kroner som skulle gått til verdens fattigste.

I lang tid har det vært bred politisk enighet om at staten for hver hundrelapp den tjener skal gi 1 krone til å bekjempe fattigdom i verden. Dette, som gjerne omtales som 1 prosent av Norges inntekt, er selve grunntanken i norsk bistandspolitikk.

Når regjeringen i statsbudsjettet kutter fra 1 prosent av BNI til 0,75 prosent av BNI er dette et klart kutt som faktisk utgjør 14,3 milliarder. Det er en enorm forskjell.

Arbeiderpartiet har gått bort fra solidaritetslinjen

Med Arbeiderpartiets lange og stolte tradisjon som et parti som setter internasjonal solidaritet høyt, er dette linjeskiftet spesielt oppsiktsvekkende.

Dette illustreres godt gjennom det tidligere leder i Arbeiderpartiet og statsminister, Gro Harlem Brundtlands sa i sin tale 1. mai 1996:

«En rik nasjon som ikke kan bruke én krone av hver 100-lapp den tjener til å dele med mennesker som mangler mat, medisiner og tak over hodet, er fattig på mer enn penger. La oss vise at vi er et rikt land og en rik bevegelse!»

Med Arbeiderpartiets lange og stolte tradisjon som et parti som setter internasjonal solidaritet høyt, er dette linjeskiftet spesielt oppsiktsvekkende

Dagens regjering er fattig på mye, men faktisk ikke på penger. Norges ekstrainntekter på kraft gjør at regjeringen blir alt annet enn fattig nå – i sterk kontrast til de fleste andre land. Det er derfor både egoistisk og usolidarisk når finansministeren argumenterer med at man må kutte i bistanden fordi regjeringen tjener for mye penger. Trygve Slagsvold Vedum vil slite med å dra det resonnementet til et av de mange sultofrene eller flyktningene i Somalia, Sør-Sudan eller Jemen.

Statsbudsjettet 2023

1 prosent til bistand gir ikke høyere rente

Et av hovedargumentene for et strammere budsjett er presset i norsk økonomi og den økte renta dette innebærer. Dette er viktig, og KrF vil kjempe for at budsjettet tar dette innover seg. Men argumentet om økt rente bommer fullstendig når det gjelder bistandsbudsjettet. Bistanden skal ikke brukes i Norge og vil derfor ikke øke presset på norsk økonomi.

Hvis flere følger Norges eksempel, vil dette bli en katastrofe

Regjeringen går foran som et dårlig forbilde

Andre land ser til Norge og vår bistandspolitikk, og Norges troverdighet blir med dette ytterliggere svekket internasjonalt. Allerede dagen etter at statsbudsjettet ble lagt frem, gikk FNs generalsekretær ut og advarte mot konsekvense dette brutale kuttet ville få. Dette kuttet kommer altså samtidig som 71 millioner flere mennesker er havnet i ekstrem fattigdom de siste tre månedene, i kjølvannet av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina. Hvis flere følger Norges eksempel, vil dette bli en katastrofe.

Regjeringen burde huske på dette: En rik nasjon som ikke engang gir én krone av hver 100-lapp, er fattig på mer enn penger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt