Verdidebatt

En uheldig bibeloversettelse

BIBELTEKST: Jeg kan synge salmer, eller løfte hendene og lovprise Herren på den måten. Men jeg synes det er vrient å finne ut hvordan jeg kan velsigne Herren.

I Bibelselskapets oversettelse av 2011 har jeg lagt merke til et ord som er oversatt helt annerledes enn tidligere. Der det før stod «lovsyng Herren», står det nå «velsign Herren». Et eksempel finnes i salme 134 En sang ved festreisene. «Velsign Herren, alle Herrens tjenere».

sjf

Vanskelig å forstå

Jeg synes det er greit å skjønne hvordan jeg kan lovsynge Herren. Jeg kan synge salmer, eller løfte hendene og lovprise Herren på den måten. Men jeg synes det er vrient å finne ut hvordan jeg kan velsigne Herren.

Fra Bibelselskapet har jeg fått forklart at grunntekstens ord kan ha begge betydningene i en oversettelse. Men det blir vanskelig for meg å begripe hvorfor den uforståelige oversettelsen er valgt.

Jeg synes det er vrient å finne ut hvordan jeg kan velsigne Herren.

Hvem velsigner?

Jeg spurte en prest om dette. Han stusset, men gav et morsomt svar: «Når jeg lyser Herrens velsignelse i slutten av en gudstjeneste, svarer menigheten «amen», og ikke «takk i lige måde».

For å utdype temaet kan jeg peke på Ordspråkene 10,22: «Det er Herrens velsignelse som gjør rik, eget strev legger ingenting til». Og til slutt et interessant utsagn i Hebreerne 7,6-8 som omtaler forholdet mellom kong Melkisedek og Abraham: «Men Melkisedek, som ikke er av deres ætt, tok tiende av Abraham og velsignet ham som hadde fått Guds løfter. Nå kan ingen benekte at den som blir velsignet, står lavere enn den som velsigner.»

Ut fra denne teksten i Hebreerne synes det umulig at noen kan velsigne Gud, for det vil bety at en stiller seg høyere enn Gud. Og det vil jo være en umulighet. Ingen kan være høyere enn den høyeste, som f.eks salme 97, 9 uttrykker det: «For du er Herren, Den Høyeste over hele jorden».

Med dette vil jeg oppfordre Bibelselskapet til å vende tilbake til oversettelsen i tidligere bibelutgaver: «Lovsyng Herren».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt