Verdidebatt

Prioriter profesjonsstudenter!

REKRUTTERING: Prest under utdanning-ordningen bør spisses inn mot yngre studenter som tar profesjonsstudiet i teologi, ikke de som vil kvalifisere seg til prest som et andre karriereløp

Som et virkemiddel for å bøte på rekrutteringskrisen, har Kirkemøtet vedtatt en ordning med en stilling kalt «prest under utdanning». Det er en god idé. Ordningen vil sikre tilsetting i stillinger som ikke er blitt besatt. Derfor vil man ansette personer i faste hele stillinger, som i en periode får mulighet til å ta en utdanning som kan kvalifisere dem til ordinasjon. Med full lønn arbeider de 60 % som prest og studerer 40 %.

Gode vilkår

De får, i tillegg til lønn, dekket utgifter til reise og opphold i forbindelse med studier og får ekstra tett oppfølging av veileder, prost, bispedømmekontor, studiested og studieprogrammet «Veien til vigslet tjeneste». Det er en oppfølging som ingen ordinære profesjonsstudenter får, og de økonomiske betingelsene er oppsiktsvekkende gode.

Aud Valborg Tønnessen

Uklare signaler

Problemet er om denne stillingen først og fremst skal rettes inn mot personer som vil kvalifisere seg til prest gjennom etter- og videreutdanning, som et andre karriereløp, slik Kirkerådet betonet i sitt saksfremlegg. Det sender i beste fall uklare signaler om hva kirken vil med teologisk kompetanse, og hva den vil med rekruttering av yngre til kirkelig utdanning.

Dersom dette skal være en ordning for andre karriereløp, betyr det at Den norske kirke vil satse på en økonomisk svært kostbar ordning, som retter seg inn mot antatt eldre studenter som ikke skal ta et teologisk profesjonsstudium, men en etter- og videreutdanning. På den måten viderefører og forsterker man tendensen fra fjorårets kirkemøte til å omdanne presteutdanningen fra en teologisk profesjonsutdanning til en etter- og videreutdanning av kortere varighet. På sikt vil dette fortsette nedbyggingen av kirken som et teologisk kompetansested.

Det sender i beste fall uklare signaler om hva kirken vil med teologisk kompetanse, og hva den vil med rekruttering av yngre til kirkelig utdanning

Bør spisses

Ordningen bør derfor spisses inn mot yngre studenter som tar profesjonsstudiet i teologi. Hvorfor ikke satse på å rekruttere studenter som har to år igjen av studiet? Det ble sagt i saksfremlegget at «Det er krevende å rydde plass til studier når man samtidig må arbeide og dette i mange tilfeller skal kombineres med familieliv. Det er belastende å skulle leve på lån eller deltidsjobb over lang tid». Men dette er ikke noen beskrivelse som er spesiell for studenter på førti. Det er en beskrivelse av situasjonen til et overveldende flertall av unge studenter. Og for å legge til noen saksopplysninger, så er ca. 30 % av ordinære studenter i Norge over 30 år, og hver fjerde student har barn.

Styrk profesjonsstudiet

Kirkerådet skal nå utrede spørsmålet om stillingen «prest under utdanning» kan tilrettelegges for profesjonsstudenter i teologi. Jeg har vanskelig for å se hva som skulle tale mot. Derimot er det en rekke argumenter som taler for. Kirken vil få etablert en ordning som styrker satsningen på profesjonsstudiet som hovedvei til prestetjeneste, noe som vil gi innhold og tyngde til budskapet om at profesjonsstudiet er hovedvei for de som skal bli prest.

Det vil bli en ordning som satser på unge som velger kirken som arbeidsplass. Det er også en ordning som bygger kompetanse på lang sikt og gir kirken medarbeidere som skal være der lenge. Jeg håper på en rask utredning og avklaring som sikrer at stillingen «prest under utdanning» blir en rekrutteringssatsning rettet inn mot profesjonsstudenter. Det vil komme profesjonsstudentene i teologi og Den norske kirke til gode.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt