Er det noe en i religiøs sammenheng har erfaring med, så er det ransakelse, ustoppelig ransakelse
Jeg vil prøve å finne ut om religionen kan bidra til å holde håpløsheten i sjakk. I så fall kreves edruelighet, ubehagelig edruelighet.
SÅ ENØYDE: Jeg tror ikke jeg skjønner hvorfor vi er blitt så enøyde, så fullstendig uten evne til å se på oss selv med kritisk blikk, skriver Geir Hellemo om tiden vi lever i.(Foto: Tuva Skare)
Om en i det hele tatt skal skrive om noe i disse krevende tider, må det dreie seg om det vi strever mest med. Det som er så vanskelig at vi verken vet ut eller inn. Det er veldig enkelt å lokalisere hva det dreier seg om: Det er klima, korona og krig. Vi ser en masse bilder av all elendigheten. Men det er som om vi ikke er i stand til å ta inn over oss det som skjer. Og vi hører slett ikke et ord om religion i forhold til disse spørsmålene. Ofte kan en få fornemmelsen av at vi bare driver av sted, uten mål og mening. I så fall får håpløsheten det siste ordet. Det er grunnen til at jeg ønsker å skrive. Jeg vil prøve å finne ut om religionen kan bidra til å holde håpløsheten i sjakk. I så fall kreves edruelighet, ubehagelig edruelighet.
For å komme i gang, er det best å begynne et sted som ikke er omstridt. Da må vi orientere oss ut fra rene fakta. I spørsmål som vedrører klima, må vi selvfølgelig starte med oljeutvinningen. Den som har gjort oss så rike. Nå om dagen utfordrer FN oss på det mest inntrengende til å ta på alvor de utfordringene som de store utslippene forårsaker. «Noen regjerings- og næringslivsledere sier én ting, men gjør noe helt annet. Enkelt og greit så lyver de. Og resultatene vil bli katastrofale», sa FNs generalsekretær, António Guterres. Samtidig fortsetter oljenasjonen Norge å legge planer for videre utvinning. Det er som om vi ikke forstår at vi er i ferd med å ødelegge alt livsgrunnlag på jorden.
Koronaen er på retur, heldigvis. Vi kan være takknemlige for at vi kom så helskinnet fra det. Da er det greiest å ikke tenke så mye på hvorledes vi sikret oss vaksiner, og at dette arbeidet gikk på bekostning av vaksineprogram i de fattigste delene av verden. Det hersker ingen tvil om at altfor mange av de godt og vel seks millionene som har dødd under pandemien, har manglet tilgang på vaksiner.
Bestill abonnement her
KJØP