Sovjets undertrykkelse av kirken
SOVJET OG KIRKEN: Religiøs utdanning var praktisk talt fraværende, religiøs litteratur utilgjengelig. Jeg husker selv fra de siste årene av Sovjetunionen at jeg ikke klarte å få tak i en bibel.
TILINTETGJORT: Frelseren Kristus-katedralen ble tilintetgjort under Stalins regime i 1931 for å gjøre plass til «Palace of the Soviets».(Foto: Wikimedia Commons)
Begynnelsen av det tjuende århundret var preget av flere dristige eksperimenter på å sekularisere samfunn som tidligere ble ansett som svært religiøse. Frankrike, for eksempel, en gang Den katolske kirkes ‘eldste datter’ (fille aînée de l’Église), innførte i 1905 en modell for å skille kirken og staten som ble kjent som laicité. I USA fikk vi den berømte Apeprosessen i 1925, «århundrets rettssak». Den handlet om undervisning av evolusjonslæren i offentlig skole og ble en milepæl i den amerikanske sekulariseringsprosessen. Det ortodokse Russland hadde sin egen sekulariseringsmodell. Denne ble ekstrem og voldelig, som med andre vestlige ideer som plantes i russisk jord. Den russiske versjonen av sekularisering ble kjent som «militant ateisme». Mens den vestlige sekularismen boikottet religion, forfulgte russisk sekularisme den.
Undertrykkelsen av kirken startet like etter at bolsjevikene tok makten 25. oktober 1917 (7. november etter den gregorianske kalenderen som vi bruker i dag). Lederen for bolsjevik-revolusjonen, Vladimin Lenin (1870–1924), kunngjorde i januar (februar etter dagens kalender) en forordning som skilte kirken radikalt fra staten. Etter denne forordningen innledet bolsjevik-myndighetene en kampanje der de konfiskerte kirkens eiendommer. Snart fikk vi de første ofrene for disse forfølgelsene, blant dem høytstående kirkeledere: metropolittene Vladimir av Kiev (1848–1918) og Veniamin av Sankt-Petersburg (1973–1922).
Forfølgelsene kulminerte i den såkalte «store terroren» i 1937–38 igangsatt av Josef Stalin. Da andre verdenskrig brøt ut, ble de mindre intensive. Innen 1939 var det bare omkring 100 åpne kirker igjen i hele Sovjetunionen, av cirka 60 000 i 1917. Rundt 400 biskoper ble forfulgt, og 300 døde. Tusenvis av geistlige og over en halv million lekpersoner forsvant i sovjetiske fengsler og systemet med tvangsarbeidsleirer som ble koordinert av «Hovedadministrasjonen for leirene» (Gulag). Av disse blir over 36 000 ansett som martyrer, ifølge databasen til St. Tikhons ortodokse humanistiske universitet i Moskva.
Bestill abonnement her
KJØP