Verdidebatt

En skammens nasjonaldag

RUSSLAND: Den 12. juni er en skammens dag. Alle ærlige russere som sørger over utviklingen i hjemlandet sitt, skjemmes i dag over sitt russiske statsborgerskap.

Et land har ingen rett til å feire egen suverenitet når det ikke unner andre den samme rettigheten. Russlands angrep på Ukraina gjør Russlands nasjonaldag den 12. juni til en skammens dag. Angrepet mangler enhver form for legitimitet og minner litt for mye om Hitlers angrep på Polen i 1939.

Hvorfor trenger verdens største land mer areal? Russland har ressurser som andre bare kan drømme om. Hvorfor trenger de ressursene i Ukraina?

Vi har ingen forståelse for eller sympati med russere i Norge som støtter Putin

—  Steinar Sund og Marina Molchanova

Bryr seg ikke om avtaler

Den franske presidentens oppfordring til Ukraina om ikke å «ydmyke» Russland framstår som en hån. Det var Russland som startet krigen, og som mer og mer framstår som en bandittstat som ikke respekterer verken egne lover eller internasjonale avtaler.

Listen over lover og avtaler som Russland har brutt med invasjonen er lang. Ifølge Russlands egen grunnlov er det ikke tillatt å angripe en annen stat. Budapest-memorandumet fra 1994, som er en avtale der Russland, Storbritannia og USA forplikter seg til å respektere Ukrainas uavhengighet og eksisterende grenser mot at Ukraina kvittet seg med alle sine atomvåpen, ble brutt allerede i 2014, uten at den frie verden reagerte med stort annet enn fordømmelser.

Russland bryr seg verken om egne lover eller internasjonale avtaler. Putin og hans kumpaner skal ikke bare ydmykes, de skal fengsles og stilles for retten!

Minner om vikingenes herjinger

Invasjonen har også en del faretruende likheter med vikingenes røvertokter for tusen år siden. Vikingene herjet i mange land og myrdet, torturerte og voldtok fredelige innbyggere mens de forsynte seg av deres eiendeler, inkludert mennesker. Russerne gjør det samme i Ukraina med moderne våpen. Deres plyndringer er godt dokumentert, både gjennom bilder og og overvåkningsvideoer. Et bilde av en russisk stridsvogn stappfull med tyvgods har gått verden rundt. Stjålet ukrainsk korn blir forsøkt skipet ut fra okkuperte havner i Svartehavet til ulike havner i verden.

Akkurat som vikingene står russerne også bak bortføringer av sivile

—  Steinar Sund og Marina Molchanova

Krigsforbrytelser med vilkårlige henrettelser og bruk av grov tortur er systematisk avdekket og dokumentert. Øyenvitner forteller om konsentrasjonsleirer der sivile innbyggere blir avhørt under tortur. Skoler, barnehager, sykehus og boligkomplekser blir systematisk jevnet med jorden. Storbyen Mariupol er forvandlet til en grushaug og mer enn 20.000 av innbyggerne er drept eller bortført.

Akkurat som vikingene står russerne også bak bortføringer av sivile. Mange av de sivile i Donbass har blitt nektet å flykte til Ukraina eller til andre land, og i stedet mot sin vilje plassert på busser til fjerne steder i Russland.

Putinister, skam dere!

Den 12. juni er en skammens dag der alle ærlige russere som sørger over utviklingen i hjemlandet sitt, skjemmes over sitt russiske statsborgerskap. Det er noen av dem som ikke skammer seg og har gjennomført støttedemonstrasjoner utenfor Stortinget siden krigsutbruddet. Vi har en viss forståelse for russere i Russland som har begrenset tilgang til informasjon, men vi har ingen forståelse for eller sympati med russere i Norge som støtter Putin. Putinister i Norge, skam dere!!


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt