Verdidebatt

Gud passer ikke på Ukraina

TRO OG TVIL: Når vi ser nyhetsbilder av lik i gatene og massegraver med hundrevis av døde – også barn – kan vi da si at Gud har holdt sin hånd over Ukrainas folk?

Det er tusentalls av mennesker i Norge som i gudstjenester, møter og samlinger ber om at Gud skal passe på Ukrainas folk og holde sin hånd over dem i den vanskelige situasjonen de er i. Jeg regner med at dette også var hovedtema i bønnene i søndagens kristne samlinger. Vi la Ukrainas folk i Guds hender.

Og så setter vi oss og ser på Dagsrevyen søndag kveld der de viser oss lik som ligger strødd i gatene, massegraver med flere hundre døde, også barn. Kan vi si at Gud har passet på og holdt sin hånd over Ukrainas folk?

Setter troen på prøve

Dagens situasjon i Ukraina setter vår tro på prøve. Vanligvis setter vi kristne vår lit til at Gud legger til rette for at vi skal kunne leve våre liv på en god måte. Det er til og med forsamlinger som forutsetter at menighetens medlemmer skal leve det gode liv.

Vi må kunne drøfte hvorfor Gud ikke hører bønn og hvordan vanlige folk og barn kan bli meiet ned på bestialske måter

—  Tor Martin Ødegaard

Paradokset i forhold til situasjonen i Ukraina blir svært synlig. Vi som har levd i den kristne sfære mesteparten av vårt liv, kjenner til syndefallet, til den frie vilje, til det onde i verden. Og vi ber til stadighet om at vi skal fris fra det onde. Men disse forklaringene blir vanskelig å akseptere når barn skytes ned i gatene i Ukrainas byer. Hva hjelper det å be om beskyttelse? Blir bønnene tomme ord som vi sier for å skaffe oss selv en illusjon av at alt blir bra? Det blir jo ikke bra.

Vi må drøfte Guds rolle i krigen

Nå trenger vi mer enn overfladiske beskrivelser av hvor god Gud er og at vi må sette vår lit til ham. Jeg regner med at det ikke bare er jeg som begynner å tvile i slike situasjoner. Jeg tror ikke vi blir kvitt det onde og at Gud rydder opp i menneskers rot ved å frembringe bønner vi vet ikke blir hørt.

Kristne liberale filosofer og teologer med dybdekompetanse må komme oss til hjelp. Jeg håper at Vårt Land og andre medier kan bli arena for mer dyptgående beskrivelser og vurderinger av forholdet mellom dagens nære kritiske situasjon og Guds rolle i dette. Vi må kunne drøfte hvorfor Gud ikke hører bønn og hvordan vanlige folk og barn kan bli meiet ned på bestialske måter. Vi trenger ikke å høre om Guds straffedommer over oss ulydige mennesker. Vi trenger å høre om Guds rolle i dagens situasjoner; vi må lære å be utover å si «Skje din vilje». Det kan jo umulig være at det er Guds vilje som skjer.

NB: Det er ikke bare i forhold til Ukraina at vi trenger å revurdere hvordan vi forholder oss til Gud og bønnene til ham; det er nok av elendighet å forholde seg til. Men etter Dagsrevyen søndag kveld ble meningsløsheten så tydelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt