Verdidebatt

Kristne jenter som ikke tør være seg selv

KJØNNSROLLER: Det lever en ukultur i kristne miljøer, til tross for at vi bor i et samfunn som har kommet så langt i kvinnekampen.

Blant jentene i de kristne miljøene jeg kjenner til, er det tre yrker som går igjen: lærer, sykepleier og sosionom. Det er nok mange grunner til dette, og jeg påpeker ikke dette for å trykke ned disse yrkene – for det er virkelig meningsfulle jobber.

Men det finnes også kristne kvinner som ikke er så interessert i å gå inn i et typisk omsorgsyrke, antakelig også blant de kristne jentene som har valgt seg et av disse. Det finnes helt sikkert mange kristne jenter som kunne blitt både leger og ledere, men som heller ble sykepleier. For det er vanskelig å følge drømmen din når alle rundt deg forventer noe helt annet av deg.

Jeg tror vi går glipp av mange utrolig dyktige ledere og medarbeidere ved å la denne ukulturen påvirke oss.

Seline Mjølhus

Mindre attraktiv for kristne gutter

Jeg mener det er en tendens i kristne miljøer til at vi jenter gjerne må ha egne meninger, så lenge de ikke provoserer eller fører til ubehag. Jeg opplever at det ikke er rom for at jeg kan si: «Jeg syns mange menigheter går glipp av gode talere og ledere ved å ikke tillate kvinner å ha disse stillingene» eller «jeg tror ikke min viktigste rolle i livet blir å få barn», uten å få skråblikk fra alle kanter og høre at det er bare fordi jeg er «umoden» eller «ikke ser det store bildet».

Når jeg uttrykker slike ting, føler jeg både at jeg mister respekt fra flere rundt meg, og helt ærlig opplever jeg at det gjør meg mindre attraktiv for noen kristne gutter. Jeg setter meg da i en posisjon hvor jeg sier: «Livet med meg kommer ikke til å bli et liv med en nikkedukke som er enig med deg i alt, og ikke tenker egne tanker rundt det meste som foregår i verden.» Og akkurat dette føler jeg blir et rødt flagg for flere gutter på min alder i mitt miljø.

Det er en tendens i kristne miljøer til at vi jenter gjerne må ha egne meninger, så lenge de ikke provoserer eller fører til ubehag.

—  Seline Mjølhus

Kanskje jeg blir sett på som en trussel? Ikke vet jeg, men det er i hvert fall ikke min intensjon å overkjøre. Jeg vil oppfordre til sunne diskusjoner. Det å være uenige er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Mitt ønske her er ikke å skylde på gutta. Jeg kjenner utrolig mange flotte kristne menn som heier på kvinnene rundt seg og jeg har også tro på forandring hos dem som ikke er der enda. Jeg har en fantastisk far og brødre som heier på meg og de litt «kontroversielle» meningene mine, akkurat som jeg heier på dem.

Urettferdig for begge parter

Jeg har registrert disse tendensene helt siden jeg gikk på videregående. Jeg gikk på en kristen internatskole, og tenkte først at det var nok bare mange usikre jenter som syns det var vanskelig å skulle mene noe, når det alltid er noen som snakker høyere. Senere har jeg dessverre sett hvordan dette ikke bare preger jenter i 16-årsalderen, men også utover i 20-årene. Det er ufattelig trist.

I generasjoner har kristendommen basert seg på mannen som overhodet. Nettopp dette blir en fallgruve; kristne jenter tør ikke være helt seg selv fordi de er vant til at det ikke er innafor.

Alle mennesker er feilende. Å legge alt ansvaret på mannen i forholdet, blir urettferdig for begge parter. Vi som kvinner må også kunne stilles til ansvar, på lik linje som menn – enten vi skal stå på en talerstol eller på kjøkkenet. Vi har også krav. Og med respekt kommer også forventninger.

Oppfordring til kristne jenter

De siste årene har jeg aktivt jobbet imot det jeg mener er en ukultur. Jeg har sett jenter som er kjempedyktige på skolen og kan argumentere seg til toppkarakterer, men så er evnene som forduftet når de kommer ut i den virkelig verden. Hvor forsvinner disse egenskapene?

Mye av grunnen til at jeg personlig har turt å stå opp for mine meninger og tanker er fordi jeg har en utrolig sterk og dyktig mor som har vist meg at sterke kvinner er en god ting. Hun har gjort flere bemerkelsesverdige ting som hun mente Gud ønsket hun skulle gjøre, på tross av kommentarer og tradisjoner som gikk imot. Hun har lært meg viktigheten ved å følge Guds plan for mitt liv, uansett hvordan medmennesker vil reagere.

Selv har jeg har blitt møtt med kommentarer som «du burde kanskje roe ned litt»

—  Seline Mjølhus

Jeg tror ikke vi ble skapt ulike, bare så kvinner kunne ta seg en av tre jobber. Se på dette som min offisielle oppfordring til enhver kristen jente om å finne ut hva du er god på og hva du liker å gjøre. Uansett om det er å være en leder for et advokatfirma eller om det er å jobbe i barnehage. Dine planer og drømmer er så sykt små i forhold til det Gud ønsker for deg, så dette er også en oppfordring til å la Han lede deg.

Jeg har selv tatt et bevisst valg på at jeg vil være en av de som tør. Det kommer til å komme motstand. Selv har jeg har blitt møtt med kommentarer som «du burde kanskje roe ned litt» eller «tror du at du finner deg en kjæreste du som har så sterke meninger?». Det er vondt å høre, men det gir meg også motivasjon til å fortsette. Jeg har også fått høre mange ganger at det jeg gjør inspirerer andre jenter til å gjøre det samme, og det er ingenting jeg heller vil.

Jeg kjenner flere som har gått altfor mange år uten å virkelig mene noe og har sett hvordan det har tært på dem. Flere år har blitt kastet bort fordi man ikke turte å være helt seg selv.

Aldri for sent

Det er interessant å se hvordan denne ukulturen enda ligger dypt i oss, til tross for at vi lever i et samfunn som har kommet så langt. Et samfunn som er så feministisk.

Egil Svartdahl sa på et seminar for litt siden at «alt som er nytt er farlig, og alt som er farlig er verdslig» (fritt etter min hukommelse). For noen er nok kvinnekamp og feminisme noe nytt, farlig og verdslig. Samtidig er ikke dette helt nytt. Bibelen var revolusjonerende i måten den omtalte kvinner på i sin samtid. Jesus hørte på kvinnene og ga de en stemme. I tillegg ser vi sterke og bemerkelsesverdige kvinner som Debora, Lydia og Ester.

For noen er nok kvinnekamp og feminisme noe nytt, farlig og verdslig

—  Seline Mjølhus

Et av mine favoritt bibelvers er Ordspråkene 31:25 og der står det: «Styrke og verdighet er hennes drakt, hun ler mot dager som kommer.» Det er akkurat slik jeg vil leve mitt liv. Jeg ønsker å være en sterk kvinne som med hodet høyt kan uttale mine meninger.

Hvis det er kun en ting jeg vil du skal ta fra denne artikkelen, så er det dette: Jeg heier på deg som ble født med bein i nesen. Jeg heier også på deg med tynn brusk i nesen som trenger fem, ti eller femten år på å danne bein.

Det er aldri for sent å bli den kvinnen du er skapt til å være. Vi vokser og forandrer oss hver eneste dag. Enten du skal være en Debora som leder og vinner en krig, eller en Rut som rolig og vennligsinnet tjener menneskene rundt deg med godhet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt