Verdidebatt

Et arbeidsuhell eller villet politikk?

GAVEINNTEKTER: Det er frivilligheten og vanlige folk som taper på regjeringens forslag, ikke de rike.

Da den nye regjeringen nylig la fram forslag til endringer i statsbudsjettet, kom de med en aldri så liten kalddusj til frivillig sektor. De går inn for å halvere skattefradraget på gaver allerede fra nyttår, og kaller dette for en ny kurs.

Med dette senker regjeringen ambisjonene for frivillighetspolitikken, som ifølge Hurdalsplattformen skal «sikre frivilligheita god finansiering, stor fridom og ein sentral plass i samfunnet.» Retningen reverserer Solberg-regjeringens tiltak, som har virket. Tallene viser nemlig at gjennom de seks første årene med Solbergregjeringen var det en økning på nesten 1,8 milliarder i gaver gitt med skattefradrag. Ordningen har fungert som et intensiv til å la foreninger være selvfinansierende, og har styrket frivillighetens rammevilkår.

INFORMASJONSANSVARLIG: Styreleder og informasjonsansvarlig Berit Hustad Nilsen i BCC mener Ben van Wijhe er ute etter medieoppmerksomhet.

Et gode for mange

At den nye regjereringen øker momskompensasjonen for frivillige organisasjoner med den ene hånda, og reduserer skattefradrag for gaver med den andre, stemmer dårlig med deres eget ønske om «en sterkere frivillighet som står på egne ben». Internasjonale trender går også i retning av å la frivillig sektor være frivillig, og i størst mulig grad finansiere seg selv. Hvis alternativet er at organisasjonene hvert år skal slåss om budsjettmidler fra staten, vil det bli krevende å drive frivillig virksomhet i det hele tatt.

Når statssekretær Lars Vangen (Sp) til avisen Dagen fremstiller skattefradraget som et gode for de rike, faller det på sin egen urimelighet. Det er også vanlige folk med vanlige inntekter som bidrar til de frivillige organisasjonene, og som har glede av skattefradrag på sine bidrag. De rike har jo alltids mulighet til å gi mer, og noen tusenlapper fra eller til betyr langt mer for den som er fattig enn for den som er rik.

Dessuten er ikke skattefradrag på gaver bare et gode for giverne. Gaver er et gode for de som mottar gavene, og for alle de som berøres positivt av deres frivillige arbeid; vanlige folk, barn, ungdom, eldre, syke, folk fra alle slags samfunnslag.

Sparer samfunnet for store beløp

Hvor mange mennesker som hver uke hjelpes ved innsatsen fra organisasjoner som SOS barnebyer, Kirkens Nødhjelp, Røde Kors og et stort antall trossamfunn, er vanskelig å måle verdien av. På samme måte som mange andre har jeg personlig hatt stor glede av å bidra til slike.

De mange tusen barn og unge som blir underholdt, engasjert og får et nettverk i frivillige organisasjoner, lærer å utvikle seg både innen omsorg, ledelse og andre samfunnsnyttige bidrag. Dette gjør det mindre sannsynlig at de havner ut i rus og kriminalitet, og slik reduseres risikoen for å falle storsamfunnet til byrde. Den frivillige innsatsen som i all hovedsak holdes oppe og finansieres ved gaver, sparer samfunnet for store beløp hvert eneste år.

Den frivillige innsatsen som i all hovedsak holdes oppe og finansieres ved gaver, sparer samfunnet for store beløp hvert eneste år.

—  Berit Hustad Nilsen

Nå svekker altså regjeringen inntektsgrunnlaget til disse organisasjonene. Både nødhjelpsorganisasjoner og kirkesamfunn reagerer. Frivillighet Norge forteller at de siste uke er blitt kontaktet av flere bekymrede medlemsorganisasjoner. Paraplyorganisasjonen, som representerer en bred norsk frivillighet, har protestert og foreslår en helt annen kurs, nemlig utvidelse av ordningen. De mener staten bør stimulere til denne type samarbeid, og ser potensial i at dette kan komme både frivillige organisasjoner, næringslivet og samfunnet til gode.

Vanlige folk taper

Det er klart at det aldri er populært å ta bort noe. Men når en regjering med Sp ombord gjør seg til en politisk hestehandler i oppløpet av statsbudsjettet, hadde vi ikke forventet at det skulle gå utover vanlige folk over hele landet. Norsk frivillighet er noe vi virkelige er stolte av, og kulturen som gjør at vi alle bidrar til fellesskapene representere noe av det beste i norsk samfunnsliv.

Uavhengig om den som gir har lite eller mye penger, så viser tallene at skattefradragsordningen har styrket frivilligheten med adskillige milliarder de siste årene. Derfor er det frivilligheten og vanlige folk som taper på regjeringens forslag, ikke de rike.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt