Verdidebatt

Svartvasmos svartmaling

APOLOGETIKK: Aud Irene Svartvasmos kritikk av The Send og Veritas er gjennomsyret av den samme ubalanse svart-hvitt-tenkningen som hun kritiserer andre for.

I sitt innlegg «All in - all out» i Vårt Land den 12.11.2021 står Aud Irene Svartvasmo for det hittil mest graverende angrepet på The Send, ved å sammenligne det tverrkirkelige initiativet med de blodige korstogene, men hun stopper ikke der.

Enda farligere er tydeligvis de apologetiske initiativene knyttet til Veritas, som etter hennes definisjon og vurdering representerer et fundamentalistisk meningsdiktatur. Hennes kritikk er dessverre gjennomsyret av den samme ubalanse og svart-hvite tenkning som hun kritiserer andre for.

Angrepet er skivebom

Det er trist når folk har vonde opplevelser av kristne og kristen tro. Det er også trist når vonde opplevelser totalt skygger for synet, slik at man uten å undersøke leverer kraftige og generaliserende anklager. Rettet mot konferansen «The Send» sier hun blant annet «Jeg mener oppriktig at det å gå «all in» kun er mulig dersom alt det som skurrer bringes til taushet».

Tross et viktig anliggende, er angrepet skivebom. Man burde kunne forvente mer fra en sykehusprest.

Tross et viktig anliggende, er angrepet skivebom. Man burde kunne forvente mer fra en sykehusprest.

Hun trekker også Veritaskonferansen inn i kritikken. Vi har arrangert konferansen siden 2013 og de fleste foredragene ligger åpent tilgjengelige på snakkomtro.no. Vi som arrangører er mer enn tilgjengelige for spørsmål. Vi forholder oss regelmessig til kritikere av kristen tro, innenfra og utenfra. Vi har imidlertid ikke hørt fra Svartvasmo i forkant av hennes svartmaling.

Hun vil ikke finne de skingrende stemmene som overdøver spørsmål og tvil på Veritaskonferansen. Tvert imot vil hun finne et bredt spekter av både sindige fagfolk og reflekterende ungdommer. Tvil og innvendinger tas på alvor. Vi oppfordrer alle på konferansen til å utforske og tenke selv. Dette vil nettopp motvirke de tendensene hun er bekymret for.

Motvirker skråsikkerhet

Innlegget kobler «Sannhet» med arroganse, naivitet og manipulasjon. Men man trenger ikke tro på «Sannhet» for være naiv, arrogant og manipulerende! Det kan vi alle være. Også moderne relativister. Vi i Veritas-samarbeidet tenker at det nettopp er fordi Jesus er «Sannheten» at kristen tro fremmes med blant annet ord og gode argumenter, og ikke med makt og manipulasjon.

Å sette «Sannhet» på dagsorden betyr ikke å bringe stemmer til taushet, men nettopp å lytte, å utforske selv. Dette motvirker fundamentalismens skråsikkerhet. Og det motvirker samtidig relativismens likegyldighet.

Det finnes manipulerende politikere og selvrettferdige prester. Det betyr ikke at vi skal gi opp demokratiet eller stenge kirkene.

Svartvasmo assosierer apologetikk med skråsikkerhet og det å «bringe alle andre stemmer til taushet». Vi har imidlertid liten grunn til å tro at hun vil anvende samme definisjon på den apologetiske utgivelsen til hennes egen biskop, Kari Veitebergs Store spørsmål – korte svar. Anklagene virker derfor mer som et angrep på en bestemt trosposisjon enn på trosforsvar generelt.

Vi trenger sunn apologetikk

Vår basis for apologetikk kommer blant annet fra apostelen Peter som oppfordrer alle kristne til å være «beredt til forsvar» (apologia) og gi «grunner for håpet» (1 Pet 3, 16), og føyer til: «men gjør det ydmykt og med gudsfrykt». Her vil vi gjerne vise til fagboken Trenger troen forsvares? av førstelektor ved NLA Høgskolen Stefan Gustavsson som viser hvordan apologetikk ble drevet av Jesus, Paulus og Peter.

Når apologeter fremstår som arrogante, er det i konflikt med dette bibelske idealet, samtidig som det skyver mennesker bort fra Ham vi tror på. At det finnes dårlig og arrogant apologetikk, betyr ikke at apologetikk i seg selv er galt. Det finnes manipulerende politikere og selvrettferdige prester. Det betyr ikke at vi skal gi opp demokratiet eller stenge kirkene.

Vi trenger heller sunn og god forkynnelse og apologetikk! Vi blir gjerne med i en samtale videre om hva som er sunt og usunt.

Takk for kritikken

Veritaskonferansen legger vekt på «ærlige svar på ærlige spørsmål». Vår erfaring med for eksempel «Grill en kristen» – et konsept som mottar prosjektstøtte fra Kirkerådet – er ikke at det skaper arrogante svarmaskiner, men derimot ungdommer som er villige til la seg utfordre og som tenker selv.

Disse arrangementene er ikke bare en unik arena for å bringe den kristne stemmen ut til mennesker som ellers aldri ville hørt kristen tro fremstilt på en meningsfull måte, men også nyttig for utviklingen av unges kristnes tro.

For øvrig vil vi takke for kritikken. Den ga oss en anledning til å punktere noen misforståelser og myter.

Mange kristne bringes dessverre til taushet i møte med kritiske spørsmål fordi de hverken hjemme eller i menigheten har fått hjelp til å møte spørsmålene i samtiden. Forskning fra NLA Høgskolens studieprogram kommunikasjon, livssyn og kristen apologetikk viser at trosopplærere er usikre i møte med ungdommers spørsmål i konfirmantundervisningen. Det er fordi lederne selv ikke har fått hjelp til å arbeide med dette.

Her ønsker vi i Veritaskonferansen å være med å fylle et stort hull i kristen trosopplæring. Både trosopplærere og ungdommer får en ny trygghet og kan dermed møte mennesker med ny åpenhet.

For øvrig vil vi takke for kritikken. Den ga oss en anledning til å punktere noen misforståelser og myter. Velkommen til Veritaskonferansen 21-23 oktober 2022 og undersøk selv hva som formidles!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt