Verdidebatt

Oppsiktsvekkende at Vårt Land ønsker bønnerop

KIRKEKLOKKER I SÆRSTILLING: At en kristen dagsavis ikke anerkjenner kristendommens unike stilling i norsk historie og kultur er oppsiktsvekkende.

Vårt Land hevder FrPs motstand mot muslimske bønnerop «vitner om mangel på kunnskap.» At en kristen dagsavis ikke anerkjenner kristendommens unike stilling i norsk historie og kultur er oppsiktsvekkende.

Norge er et land med en mer enn 1000 år gammel kristen tradisjon. Det er naturlig at kirkeklokkene står i en særstilling i Norge. FrP har tatt en prinsipielt valg om å ville forby offentlige bønnerop og liknende innkallinger til bønn som bryter med norsk tradisjon.

Dette handler ikke om «mangel på kunnskap», men et viktig verdivalg i et samfunn med stadig større integreringsutfordringer.

Erlend Wiborg, Fremskrittspartiet, Østfold

Nøytral klokkelyd

Mange innbyggere i Norge har flyktet fra religiøse ekstremister som Taliban eller islamsk stat. Disse skal få slippe å høre bønnerop i offentligheten nå som de har kommet til Norge. I motsetning til den nøytrale lyden av kirkeklokker, er muslimske bønnerop ren forkynnelse som blant annet proklamerer offentlig at det «ikke finnes noen annen guddom enn Allah».

Innføring av bønnerop vil føre til at enda flere etniske nordmenn flytter fra enkelte områder

—  Erlend Wiborg

Integrering handler om at innvandrere skal tilpasse seg samfunnet de flytter til, ikke det motsatte. Dersom Vårt Land ønsker å forsterke segregeringen, og skape rene parallelsamfunn i enkelte bydeler, er det å tillate bønnerop et godt forslag. Innføring av bønnerop vil føre til at enda flere etniske nordmenn flytter fra enkelte områder, slik at vi står igjen med rene innvandrerbydeler.

Det er også verdt å påpeke det åpenbare faktum at det finnes tusenvis av religiøse retninger og sekter i verden. Dersom Vårt Land ønsker å åpne for muslimske bønnerop, går jeg ut fra at avisen ikke vil motsette seg at andre religiøse retninger og sekter gjør det samme. Dette vil kunne skape stor sjenanse og støyproblemer for naboer og innbyggere, spesielt i de store byene.

Kan ikkje gjøre hva man vil

FrP er varme forsvarere av vår grunnlovfestede religionsfrihet, men det betyr ikke at man skal ha rett til å gjøre hva man vil i det offentlige rom, f.eks. med bønnerop. Folk må få tro på det de vil, men det betyr ikke at man kan gjøre alt man vil under dekke av religionsfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt