Verdidebatt

Pinsebevegelsen: Vi har hatt for dårlige rutiner

VARSLERE: Selv om Pinsebevegelsen ikke har et juridisk eller organisatorisk ansvar for selvstendige menigheter, så har vi et moralsk ansvar. Et hvert varsel er ett for mye.

Når krise og konflikt oppstår, vil det være like viktig for oss i Pinsebevegelsen å beskytte varslere som å hjelpe ledere. Vi innser at vi har hatt for dårlige strukturer og prosesser rundt dette, både på menighetsplan og nasjonalt plan.

Det har rammet mennesker på det verste, og det beklager vi. Prosessene vi er inne i nå er nettopp for å ta tidligere varslere på alvor.

Må ta ansvar på nasjonalt nivå

Noe av forklaringen ligger i at Pinsebevegelsen består av mange selvstendige menigheter som er definert som et eget trossamfunn, og som har en frivillig tilknytning til våre ordninger. Det gjør at vi ikke har fullmakt til å gripe inn om noe skjer, men vi er avhengig av at Etisk råd eller Meklingsrådet inviteres inn av menighetene. Her er det mange menigheter som samarbeider godt med storfellesskapet, så det er sagt.

Samtidig må vi på nasjonalt nivå ta ansvaret for at det i visse saker ikke har vært gode nok ordninger å knytte seg til.

Det er vi i ferd med å gjøre noe med på bred basis, og her trenger vi tid for at dette skal komme på plass på en ordentlig måte, både når det gjelder etiske utfordringer, asymmetriske maktrelasjoner og konflikter.

Tar med oss signaler fra varslere

I lederen «Problematiske støtteerklæringer» i Vårt Land 17. juni, er man kritisk til at ledelsen i Pinsebevegelsen i 2019 ga sin støtte til at Stephan Christiansen ble leder av ungdomsnettverket til Pentecostal European Fellowship (PEF).

Etter at vi overtok som ledere i 2020, har det vært mange samtaler med ledelsen i PEF og Christiansen, knyttet til ansvarlighetslinjer og oppfølging av hans lederskap, gitt varslingssakene for fem år siden. Her oppfatter vi at det er lagt gode rammer rundt denne lederrollen nå, på bakgrunn av dette. Vi tar samtidig med oss signalet fra varslerne om hvordan dette kan oppfattes.

Vi må ta på alvor og lære av det disse varslerne tok opp den gangen, slik at det ikke skjer igjen.

—  Gjerme og Ulfsten

Et moralsk ansvar

Selv om Pinsebevegelsen ikke har et juridisk eller organisatorisk ansvar for selvstendige menigheter og misjonsorganisasjoner, så har vi et moralsk ansvar.

Et hvert varsel er ett for mye. Vi må ta på alvor og lære av det disse varslerne tok opp den gangen, slik at det ikke skjer igjen.

Vi holder derfor på med gjennomgang av alle våre rutiner. Et nytt Organisasjonsutvalg har fått i oppdrag å se på nasjonal godkjenning av ledere i Pinsebevegelsen, og i den forbindelse et forpliktende løp tilbake for ledere som har vært i konflikt / varsling for evt. å få tilbake godkjenning.

Alle disse prosessen trenger vi tid til å gjennomføre på en god måte.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt