Verdidebatt

Sp fortsetter å vakle i trospolitikken

TROSFRIHET: Dersom det blir en rødgrønn regjering til høsten, vet vi ikke hvordan trospolitikken vil bli. Det er fordi Senterpartiet ikke våger å ta debatten om trosfrihet.

De siste månedene har det pågått en debatt her i Vårt Land og i andre medier om støtten til frivillige organisasjoner. Det toppet seg når gruppelederen i Klepp Senterpartiet sammenlignet til avisen Dagen bedehusfolket på Klepp med president Putin sitt diktatur i Russland.

For meg som er oppvokst i et slikt miljø og ikke kjenner meg igjen i fremstillingen til Skjæveland var det trist lesning. Han tok til orde for å bruke økonomisk tilskuddsordning som brekkjern for å overstyre verdigrunnlaget til de frivillige organisasjonen i Klepp kommune.

Sps nasjonale talsperson på feltet, Åslaug Sem-Jacobsen, sa det var helt greit om kommuner fratok kristne organisasjoner økonomisk støtte på grunn av at de er uenig i hvordan organisasjonene velger å organisere styrer og lederstillinger. Nestleder i Senterpartiet gikk ut og avslo uttalelsene til Sem-Jakobsen. Etter disse utspillene er det ingen som vet hva Senterpartiet egentlig mener i denne saken.

Skal være godt å tro i Norge

Senterpartiet hadde sitt landsmøte i helgen og de hadde ikke tenkt å avklare hva de mener om statlig styring over frivillige lag og organisasjoner. Jeg forstår ikke hvorfor Senterpartiet vil være utydelige i en sak som er veldig enkel. Det virker som de ikke våger å ta debatten. I et liberalt demokrati som Norge skal trossamfunnene få drive med sin religiøse virksomhet, også de vi er uenige med.

Jeg som KrF-er mener friheten til å utøve troen sin må komme foran det vi politikere mener er riktig og galt, så sant det ikke begås lovbrudd. Det er bra at vi hele tiden leter etter tiltak for likestilling, men vi bør aldri bruke virkemidler som går på bekostning av tros- og livssynsfriheten og ikke minst det viktige og samfunnsnyttige arbeidet for barn, unge, voksne og eldre som de frivillige organisasjonene gjør.

Vi vet hvor resten av venstresiden er, de ønsker mer statlig kontroll og overstyring.

—  Hadle Rasmus Bjuland

Det er ikke opp til oss politikere å ta stilling til lære- og ordningsspørsmål. For oss i KrF er det viktig å sørge for gode rammer som sikrer at det er godt å tro i Norge, også er det trossamfunnene selv som skal ta de teologiske diskusjonene.

Endring må komme innenfra. Dersom vi ønsker et livssynsåpent samfunn så må vi ha rom for mennesker med den religiøse identiteten og det livssynet hver enkelt har. Et slikt samfunn verdsetter troens betydning for enkeltmennesker og religionens betydning for samfunnet.

Sp våger ikke debatten

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, har vært leder av programkomiteen og hadde en gyllen mulighet til å tydeliggjøre politikken deres på landsmøtet, slik at vi alle kunne få svar på hva Senterpartiet egentlig mener om statlig innblanding i trossamfunn og frivillighet.

Det har de ikke gjort. De har bare fortsatt å vakle, fordi de ikke våger å ta debatten. Det betyr at hvis det blir en rødgrønn regjering til høsten, vet vi ikke hvordan trospolitikken vil bli. Vi vet hvor resten av venstresiden er, de ønsker mer statlig kontroll og overstyring.

For å oppnå et slikt livssynsåpent samfunn er det viktig at vi hegner om trosfriheten, også når vi er uenig i hvordan andre velger å bruke denne friheten.

Det kan være Senterpartiet er enig med KrF, men det får vi aldri vite fordi Senterpartiet har lagt lokk på debatten. Det er synd, fordi velgerne fortjener å vite hva de stemmer på til høsten.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt