Verdidebatt

Guds pakt med jødene står ved lag

ISRAEL: Den globale kirke er i ferd med å forstå at vi står i gjeld til det jødiske folk samtidig, som Gud elsker alle mennesker like høyt. Hvordan undergraver dette Jesu universelle frelsesverk?

I Vårt Land 23. april lager Hans Morten Haugen en stråmann av betegnelsen «kristensionisme» i kronikken «Endetiden og antisemittisme». Han hevder «Det finnes retninger innen kristensionismen som legitimerer vold mot jøder». Deretter trekker han inn Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, IKAJ.

Haugen skriver videre: «Det enkleste skillet mellom en kristen Israelvenn som støtter sionismen og en kristensionist er at sistnevnte mener at det er å sette seg opp mot Guds vilje å ‘dele Israels land’.»

Dag Øyvind Juliussen, Daglig leder, IKAJ Norge

Kunstig oppkonstruert definisjon

Det finnes ingen definert forskjell på en kristen sionist og kristensionist. Dette er en kunstig oppkonstruert definisjon for å bygge en stråmann av betegnelsen.

Store Norske Leksikon innleder forklaringen på hva sionisme er med følgende: «Sionisme er opprinnelig betegnelsen på det jødiske folkets ønske og håp om å vende tilbake til sitt gamle hjemland i landet Israel (Eretz Israel)».

Når man mener at jødene har en rettmessighet til å bosette seg i Israel, så er man kort sagt en sionist.

—  Dag Øyvind Juliussen

Når man mener at jødene har en rettmessighet til å bosette seg i Israel, så er man kort sagt en sionist. Dette kan alene være forankret i historie og internasjonal lov med utgangspunkt i jødenes eldgamle tilknytning til landet og prosessen med Balfour-erklæringen, San Remo-konferansen og Folkeforbundets Palestina-mandat.

Ved siden av dette er det mange jøder og kristne som tror at Bibelen taler om en gjeninnsamling av det jødiske folk fra den globale diasporaen og at dette er noe som finner sted i vår tid.

Tendensiøst og utidig om vold mot jøder

I kirken finnes det ulikt syn og forståelse av Bibelens tekster om eskatologi og endetid. Dette er Haugen inne på i sin artikkel. Han henviser til Sakarja 13.8 hvor det står «(...) skal to tredjedeler utryddes og omkomme, men en tredjedel skal bli igjen.»

Noen kristne mener at dette skjedde med jødene i forbindelse med romernes ødeleggelse av tempelet. Andre tror at dette skjedde under 2. verdenskrig og noen mener at dette skal skje i fremtiden. Uansett hva man måtte mene om dette så er det en tendensiøs og utidig påstand fra Haugen å hevde at et av disse synene legitimerer vold mot jødene – og endatil at det knyttes til kristne sionister.

Haugens resonnement skulle tilsi at Jesus legitimerer vold mot sine disipler når han forkynner at de kommer til å bli forfulgt.

—  Dag Øyvind Juliussen

Haugens resonnement skulle tilsi at Jesus legitimerer vold mot sine disipler når han forkynner at de kommer til å bli forfulgt.

Etter 25 år som ansatt i IKAJ kan jeg bare huske én tale om Sakarja 13.8. Her mente taleren at Sakarjas profeti talte om det skjedde under romernes fordrivelse av jødene. Forøvrig sier IKAJ: «Our stand with the Jewish people therefore is founded upon the eternal covenants of God as described in God’s word (Genesis 12; 15 etc.) and not upon end-time prophecy.»

Sabeel og Kairos Norge

Hans Morten Haugen er styreleder for tidligere «Sabeels venner i Norge», nå «Sabeel og Kairos Norge». Dette er en organisasjon som representerer Sabeel Ecumencial Liberation Theology Center.

I juni 2015 presenterte israelske NGO Monitor en 52 sider lang rapport om organisasjonen. Sabeel støtter og arbeider for BDS og boikott av Israel, og grunnlegger Naim Ateek mener selv at han driver en «teologisk intifada mot Israel» og at staten Israel aldri burde vært opprettet.

Guds pakt står ved lag

Haugen skriver videre «Samtidig blir IKAJs fokus feil. For det første lages det direkte koplinger mellom løftene gitt til patriarkene og dagens stat Israel. For det andre får staten Israel en guddommelig status, der den ses på som etablert gjennom Guds inngripen og som en forutsetning for virkeliggjøringen av Guds frelsesplan. Dette svekker, slik jeg ser det, betydningen av Jesu universelle frelsesverk.»

Hvert eneste år gir vi sosialhjelp til tusener av trengende i landet, både jøder og arabere, kristne og muslimer.

—  Dag Øyvind Juliussen

IKAJ tror at Guds pakt med det jødiske folk står ved lag, og at hjemvendelsen av jøder i dag er oppfyllelse av hva nesten alle Bibelens profeter gav løfte om. Siden 1980 har IKAJ hjulpet over 160.000 jøder hjem til Israel. Hvert eneste år gir vi sosialhjelp til tusener av trengende i landet, både jøder og arabere, kristne og muslimer.

Med forankring i profeten Jesaja 40.1 «Trøst, trøst Mitt folk» arbeider vi i Jerusalem og i 90 nasjoner. Vi står midt i et paradigmeskifte hvor den globale kirke er i ferd med at vi forstå at vi står i gjeld til det jødiske folk samtidig som Gud elsker alle mennesker like høyt. Hvordan skulle dette undergrave Jesu universelle frelsesverk?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt