Verdidebatt

Mer nakenhet, takk!

KROPP: Jeg har en misjon om å frigjøre kroppen. Derfor stiller jeg opp på Barne-TV med puppene ute.

Jeg hadde ikke trodd at jeg noen gang skulle stå foran et tv-kamera med puppene ute, side om side med åtte andre tilfeldige pupper, og prate og le som om alt var ganske så normalt.

Eller stå skamløst bukseløs i en line-up av nakne rumper. Det er jo ikke akkurat noe man ser for seg som en mulighet heller. Men denne muligheten fikk jeg altså, da NRK Super bestemte seg for å lage «Superkroppen» – et program om kropp for barn. Med ekte nakne mennesker og ekte usensurerte spørsmål.

Jeg skal ikke lyve, det er en smule skummelt å vise seg nesten naken på tv.

—  Shana Fevang Mathai

Si hei til kropp

Så hvorfor gidde å stille opp på noe sånt? Fordi jeg har en liten misjon. En misjon om å frigjøre kroppen, både min egen fysiske og den ideelle samfunnsmessige.

Jeg er som så mange andre lei av forlegenhet og stigma rundt kropp. Alle de konstruerte normene og idealene som erkjennes og forsterkes av alt rundt oss, hver bidige dag. Vi er så langt ute på viddene. Tullete moderne menneske som har klart å gjøre den fantastiske, magiske menneskekroppen til noe skamfullt og destruktivt.

For hadde det ikke vært fint: Å si åpent og kjærlig hei til kropp og hadet til alt tullet? Det er jo en vanskelig ting. For mange føles det sikkert som om det er for mye å avlære. Men det er ikke for seint for barna!

Superkroppen

Drevet av åpenhet og nysgjerrighet

Jeg har opplevd flere små kompiser på besøk som sier «æsj» når et av barna mine er nakne eller halvnakne. Er ikke det rimelig skrudd? Det er selvfølgelig ikke deres feil, men det belyser hvor viktig det er å eksponere og bevisstgjøre rundt våre fantastiske kropper og alt som hører til. Og her kommer Superkroppen inn. Programmet er drevet av åpenhet og nysgjerrighet, motsatt retning av stigma og fordommer, og det er en ganske prima tilgang spør du meg.

Jeg skal ikke lyve, det er en smule skummelt å vise seg nesten naken på tv. Men på samme tid, når jeg tenker meg ordentlig om, så er det også litt... jaja, hva så. Jeg har de samme bestanddelene som 3.5 milliarder andre på kloden, det er ikke særlig revolusjonerende eller sjokkerende i seg selv.

Nakendans i stua?

Så til deg som har barn i hus: Sett deg godt til rette i sofaen sammen med barna dine, og få opp noen ekte pupper, peniser, vulvaer, rumper og helnakne kropper på skjermen. Prat, le, ufarliggjør. Og kanskje til og med danse litt naken i stua fra tid til annen?

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Verdidebatt