Verdidebatt

Jeg ble livredd da polet stengte

RUS: Avrusning skal ikke skje uten hjelp av profesjonelle, og i hvert fall ikke hjemme sammen med barn.

I min jobb som frivillig snakker jeg med pårørende og barn av rusmisbrukere. Det er ikke ofte jeg ytrer mine meninger på denne måten, men nå må jeg lufte noen tanker.

Jeg forstår godt at mange blir oppgitt over folks «polferd» og alkoholmentalitet, og at mange føler det er urettferdig at man åpner Vinmonopolet, før fritidsaktiviteter og idrett.

Alkoholavhengighet skal ikke bekjempes av barn, men for barn.

—  Elisabeth T Syversen

Kan føre til desperasjon

Når det er sagt; Jeg ble livredd da de stengte polet. Livredd på vegne av de barna som allerede lever med foreldre i aktiv rus og med en alkoholavhengighet. De lever allerede i en skummel, uforutsigbar og urettferdig livssituasjon.

Men det er ikke til disse barnas beste at foreldrene ikke har tilgang på alkohol. Avrusning skal ikke skje uten hjelp av profesjonelle, og i hvert fall ikke hjemme sammen med barn. Abstinenser og frustrasjon kan føre til så mye vondt.

Jeg forsvarer på ingen måte de som drikker på hjemmekontor, eller de som unner seg litt ekstra, men jeg prøver å se det fra et pårørendes perspektiv. Alkoholavhengighet skal ikke bekjempes av barn, men for barn.

Alkoholavhengighet skal bekjempes med profesjonell hjelp, på et egnet sted! Lukkede Vinmonopol vil ikke kurere de menneskene som er avhengig over natten. I verste fall kan det føre til at de i desperasjon oppsøker andre stoffer for å dempe suget, og pillesituasjonen på det illegale markedet er høyst ustabil.

Unner ingen å avruse sine foreldre

For «mannen i gata» vil ikke lukkede Vinmonopol føre til noe særlig annet enn at man må drikke Farris til biffen, eller at man ikke kan nyte det ene glasset vin i ny og ne. Men for de som er avhengig, og deres barn og andre pårørende, vil lukkede Vinmonopol ikke løse noen problem.

Jeg unner ingen å måtte ha hjemmeskole med fulle foreldre, det er et mareritt. Men jeg unner heller ingen å måtte avruse sine foreldre i sitt eget hjem på grunn av stengte Vinmonopol.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt