Verdidebatt

Ord betyr noe

YTRE HØYRE: Vårt Lands politiske redaktør sitt forsøk på å koble Høyre til Donald Trump er en usaklig politisk grisetakling.

Under en partilederdebatt i Arendal i 2016 måtte Høyres leder Erna Solberg minne sin motstander om at han ikke stiller til valg mot USAs president Donald Trump. Hans motstander er Erna Solberg fra Bergen.

Det har nærmest gått sport i norsk politikk om å trumpifisere sine motstandere. I Høyre finnes det knapt en Trump-tilhenger. Jeg kjenner heller ikke til noe slektskap mellom Høyre og de konspirasjonsteorier som Trump omgir seg med. Manglende kjennskap til Donald Trump og hans gjeng var faktisk en utfordring da han mot alle odds vant valget for fire år siden.

Regjeringen har kritisert Trump

Høyre har gjennom årtier knyttet nettverk med amerikanske politikere. Både i det Demokratiske og Republikanske partiet. Uansett president, hadde våre folk kontakter inn i den amerikanske administrasjonen. Da Trump inntok Det hvite hus begynte nærmest norske politikere på «scratch». Heller ikke i Høyre hadde vi nettverk eller kjennskap til de nye ministrene og folkene som nå skulle styre vår nærmeste allierte, USA.

Påstanden om at landets statsminister har oversett voldspotensialet som ligger i ytre høyre fremstår som direkte grov.

—  Stefan Heggelund

Regjeringens forhold til USA, selv under Donald Trump, er først og fremst å sikre norske interesser og at norsk sikkerhet ivaretas. Den jobben har regjeringen gjort. Men den har også kritisert Trump når det har vært grunn til det, for eksempel for at han har trukket USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon, og regjeringen har flere ganger oppfordret presidenten til å bidra til samling, ikke splittelse i det amerikanske samfunnet.

Selv om Donald Trumps politiske bevegelse har lite støtte i Norge betyr ikke det at vi har våre utfordringer. Vi har både rasister og konspirasjonsteoretikere i Norge. Alle som tar et sveip over en norsk politikers Facebook-sider vil se at konspirasjonsteoriene dessverre preger kommentarfeltene. Enten de handler om innvandring, FN eller vindmøller.

Grove påstander om Erna Solberg

Kommentator Aalborg er ærlig nok til å skrive at regjeringen har gjort mye for å motvirke høyreekstremisme i Norge. Regjeringen har tatt tydelig avstand fra høyre-ekstremisme, og blant annet opprettet Senteret for ekstremismeforskning, C-REX. Senteret jobber for å avdekke, systematisere og foreslå tiltak.

Men deretter gjør Aalborg et retorisk hopp jeg synes det er vanskelig å følge. Under omtalen av Sylvi Listhaugs Facebook-post i 2016, unnlater hun å nevne at Solberg sa at posten var «for tøff, det var over grensen» samme helg som den ble publisert. At Facebook-posten er beklaget fra Stortingets talerstol er også behagelig utelatt.

Jeg tror den grunnleggende forutsetningen for å unngå å havne i det amerikanske sporet, er at vi snakker saklig til hverandre

—  Stefan Heggelund

Det kan virke som Vårt Lands kommentator kun tar med de fragmentene som passer hennes virkelighetsbilde i sin korte omtale av flere aktuelle saker – før hun konkluderer med at landets statsminister undervurderer sprengkraften i ord. Påstanden om at landets statsminister har oversett voldspotensialet som ligger i ytre høyre fremstår som direkte grov.

Handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme var ett av de første store arbeidene regjeringen satte i gang i 2013. Den ble oppdatert så sent som i fjor.

Handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme er utarbeidet nettopp fordi radikalisering, enten det skyldes religion eller politisk ideologi, kan ende med vilje til å bruke trusler og vold - og i noen tilfeller terrorhandlinger, slik vi har sett to ganger i Norge i moderne tid. Norsk politi, PST, sidestiller trusselen fra høyreekstreme og islamister. Et av de nye tiltakene i den oppdaterte planen er utviklet særlig med bakgrunn i oppdatert kunnskap blant annet fra PST om faktorer som er felles for mange høyreekstreme personer i Norge. Nemlig etableringen av en nasjonal veilederfunksjon i NAV.

Polariserer debatten

Norsk politisk debatt kan være tøff og direkte. Men den er stort sett saklig og faktabasert. Solberg kunne neppe blitt statsminister i et debattklima som var like polarisert og hatsk som det amerikanske.

Jeg tror den grunnleggende forutsetningen for å unngå å havne i det amerikanske sporet, er at vi snakker saklig til hverandre og ikke tillegger motstandere hensikter og meninger de ikke har. Aalborg sauser sammen bruddstykker om ytre høyre, Donald Trump, konspirasjonsteoretikere og Erna Solberg og Høyre i sin tekst. Da ender hun opp med å dra den norske debatten et skritt nærmere det polariserte ordskiftet i USA.

Slikt bør man være forsiktig med hvis man skal skrive kommentarartikler om at ord er viktige.

LES SVARET TIL BERIT AALBORG HER:


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt