Verdidebatt

Fri abort i katolske Argentina?

SVANGERSKAP: I morgen skal de folkevalgte avgjøre om Argentina skal følge Cuba og Uruguay og dermed bli det tredje av 33 land i Latin-Amerika hvor kvinner har tilgang til abort.

I begynnelsen av denne måneden vant aborttilhengerne i Argentina en viktig seier. Lovforslaget om legalisering av abort fikk flertall i det nedre kammeret i kongressen. Feministene og de andre tilhengerne av fri abort i det katolske Argentina kunne slippe jubelen løs. Også i 2018 vant de voteringen i det nedre kammeret. Men i det øvre kammeret, i Senatet, ble fri abort avvist med 38 mot 31 stemmer. Det store spørsmålet er hva som blir utfallet i Senatet denne gangen. I romjulen får vi sannsynligvis svaret.

En halv million aborter i året

Ikke siden 2012 har det blitt vedtatt en så dramatisk oppmykning av abortlovgivningen i et latinamerikansk land. Den gangen avkriminaliserte Uruguay abort og innførte en 12-ukersgrense som den vi har i Norge.

En lovendring vil gjøre at dagens illegale aborter kommer inn i det offentlige helsevesenets rammer

—  Ole Jakob Løland

Det er naturligvis ikke slik at abortinngrep ikke skjer i dagens Argentina. Ifølge tall fra landets eget helsedepartement i 2010 endte nærmere en halv million svangerskap med abort på ett år. En lovendring vil gjøre at dagens illegale aborter kommer inn i det offentlige helsevesenets rammer og at kvinner ikke risikerer straffeforfølgelse etter en lov fra 1921.

Det ligger naturlig nok mye prestisje for regjeringskoalisjonen i å få lovforslaget gjennom Senatet. Samtidig skal det være senatorer fra koalisjonen som har uttrykt skepsis og som kan velte det hele – ikke minst fordi det er en bred aksept for at abort også rører ved parlamentarikeres individuelle samvittighet.

Kirken planlegger «messe for livet»

Den katolske kirke i Argentina legger nå maksimalt press på beslutningstakerne for at de skal stanse lovforslaget. Ettersom Den katolske kirke er det eneste trossamfunnet som er skrevet inn i grunnloven og den argentinske staten tidvis har samarbeidet nært med kirken, kan dette ha en effekt. Men det kan også slå tilbake på kirken, fordi argentinerne er jevnt over skeptiske til en slik sammenblanding av religiøse interesser og politiske prosesser.

Det er presidentens eget initiativ som har ledet til en ny behandling.

—  Ole Jakob Løland

Dagen etter den store julefeiringen 25. desember planlegger kirken uansett en «messe for livet» i nasjonalhelligdommen og pilegrimsmålet, basilikaen i Luján. Alle vet hva «livet» i denne katolske sammenhengen betyr: Livet fra unnfangelsen i mors liv som kirken tilkjenner et menneskeverd som gjør enhver avbrytelse av svangerskapet til et drap – et fosterdrap. Det er også ut fra denne logikken at pave Frans sidestiller abort med å hyre inn en leiemorder.

Stemmegivning i takt med folkeviljen

Fernández gjorde storeslem med nesten 48 prosent av stemmene i presidentvalget i 2019. Han har et solid mandat bak seg når han holder valgløftet med å la kongressen behandle abortspørsmålet. Nestor og Christina Kirchner styrte Argentina fra 2003 til 2015 uten at Kongressen drøfte spørsmålet, men for to år siden åpnet daværende president, Mauricio Macri, for at et lovforslag kunne behandles. Dette til tross for at han hadde mange abortmotstandere i egne rekker. Det var historisk. Men en vesentlig forskjell fra den gang er at det nå er presidentens eget initiativ som har ledet til en ny behandling.

De som er for fri abort uten unntak har nær doblet seg. Og den er størst blant unge menn og suverent størst blant dem med høy utdanning.

—  Ole Jakob Løland

Sammensetningen i de to kamrene i den argentinske kongressen er endret fra sist og dermed er stemmegivningen vi har i vente trolig mer i takt med folkeviljen. Det er særlig fordi abortspørsmålet lenge har blitt lagt lokk over i argentinsk politikk. Uten åpen diskusjon har derfor politikerne som ble valgt inn i kongressen i liten grad vært åpne om sitt standpunkt i spørsmålet.

Tapet i avstemningen i Senatet i 2018 ble likevel tolket av mange aborttilhengere som en stor seier: Unge, argentinske kvinner som dominerte gatene disse historiske dagene for to år siden tapte den endelige avstemningen i senatet, men vant opinionen.

Unge menn for fri abort

Undersøkelser fra forskningsinstitusjonen CONICET viser at andelen argentinere som er mot abort i alle tilfeller (inkludert voldtekt og hvis mors liv er i fare) har økt svakt fra 16,9 til 18,7 prosent fra 2008 til 2019. Men de som er for fri abort uten unntak har nær doblet seg i samme tidsrom (14,1 til 27,3). Og den er størst blant unge menn og suverent størst blant dem med høy utdanning.

I samme periode har den katolske kirkens oppslutning falt fra 77 til 63 prosent av befolkningen. Det vitner om store holdningsendringer i et splittende verdispørsmål på forholdsvis kort tid. Kanskje ser vi resultatet allerede denne romjulen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt