Verdidebatt

Gir Vårt Land et sannferdig bilde av situasjonen i P22?

STIFTELSEN P22: Selvsagt er det håp for fremtiden for P22, som Vårt Land skriver. Men dette har faktisk mye med det nåværende styret og undertegnede å gjøre.

Siden starten på dette året har jeg vært gjenstand for seks ublide, store, negativt vinklede oppslag i Vårt Land. De fleste skulle ha fått med seg at jeg – som styreleder i den kristne russtiftelsen P22 - er prototypen på en bøllete og autoritær ledertype. Jo, jeg har fått komme til orde, men det blir som å spille fløyte når flyalarmen går. Jeg har holdt Vårt Land i cirka 50 år. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende.

Villedende førsteside

I det hittil siste oppslaget i VL, den 1. desember, står det med krigstyper på førstesiden at «11 har sagt opp – nå slutter styreleder for andre gang». Gir overskriften et sannferdig bilde av hva som har foregått? Elleve har sagt opp? Faktum er at fire personer sa opp stillingene sine i sommer i protest mot meg og styret. P22 har ca 50 ansatte. Siden har tre ansatte søkt permisjon, de øvrige fire har sagt opp av vidt forskjellige grunner.

Slutter jeg for andre gang? Mot mitt eget styres ønske trådte jeg til side som styreleder i januar i år for seks måneder. Dette er noe annet enn å slutte. Det gjorde jeg for at de anklagene som noen av de ansatte hadde fremsatt mot meg, kunne gås etter i sømmene uten min påvirkning. Konklusjonen til komiteen som ble nedsatt ble at anklagene var grunnløse. Som forutsatt trådte jeg inn igjen i rollen som styreleder nå i juli. I mine øyne er førstesideoppslaget villedende.

Å gi inntrykk av at de ansatte ikke ble hørt eller snakket med i denne saken, slik den tillitsvalgte i artikkelen i Vårt Land insinuerer, er langt fra virkeligheten.

—  Jørgen Aass

Ansatte har blitt hørt

Når det gjelder den nedsatte «Sannhets- og forsoningskomiteen», så skulle én fra personalet vært med de tre oppnevnte fra styret. Da personalet ikke fikk valgt denne personen før etter tre måneder, falt deres representasjon bort. Komitéen gikk gjennom alt skriftlig materiale, inklusiv et elleve siders klageskriv angående styreleder som tolv av de ansatte sto bak. Et flertall av de ansatte møtte også lederen for komiteen der de kunne sette ord på sine frustrasjoner. Å gi inntrykk av at de ansatte ikke ble hørt eller snakket med i denne saken, slik den tillitsvalgte i artikkelen i Vårt Land insinuerer, er langt fra virkeligheten. For øvrig er det å bli hørt ikke det samme som å få det som man vil, der man er uenig. Så er det korrekt at de ansatte har uttrykt svekket tillit til meg og styret. Styret har beklaget mangel på informasjon, hva mistilliten ellers skulle gå på er fortsatt uklart for styret.

Vi er på rett kurs

Jeg etablerte stiftelsen for 30 år siden under krevende forhold. Jeg har våket over virksomheten gjennom storm og all slags vær. P22 og arbeidet blant de utslåtte har vært viktig for meg. Å slutte fordi det er mye støy og indre uro har jeg - og styret - ansett som både uansvarlig og uprofesjonelt. Jeg har riktignok lenge planlagt å gå fra borde (jeg går i mitt 75. år), noe organisasjonen er kjent med. Men før dette skjer, har det vært avgjørende for styret og meg at den daglige ledelse er i gode hender og at vi er på rett kurs.

Artikkelen gir inntrykk av at det endelig er lys i tunnelen fordi den gamle styrelederen går. Det er ikke slik det henger sammen.

—  Jørgen Aass

Siden i sommer har jeg fått på plass en solid daglig leder og en sosialfaglig kompetanse vi ikke har hatt før. Kinginstituttet, med sin konfliktfaglige ekspertise som styret har engasjert, har dertil bidratt med brobygging og dialog. Med hensyn til de sentrale veivalgene som er gjort, har styret stått sentralt. Ja, det er håp for fremtiden for P22, som Vårt Land skriver, men dette har faktisk mye med det nåværende styret og undertegnede å gjøre. Artikkelen gir inntrykk av at det endelig er lys i tunnelen fordi den gamle styrelederen går. Det er ikke slik det henger sammen.

Vi har fortsatt store utfordringer, men nå er vi kommet dit at styret og undertegnede har kunnet sette i gang søket på ny styreleder. Vi har gitt oss selv frist til sommeren med å lande denne prosessen. Min visjon gjennom 30 år har vært at Gud skal få ære for jobben P22 gjør for de utslåtte i byen. Den visjonen ligger fast og den skal det styres etter. Skuta er på rett kurs og jeg er trygg på at det skal gå bra!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt