Verdidebatt

Kirka er sjuk

Kirka må bli relevant for barn og unge. Dessverre er vi en hierarkisk og arkaisk kirke som bruker 30 år på å endre oss.

Gisle Sørhus

Sokneprest

Kirka diskuterer mye om hvordan ting skal være, men mangel på arbeidere blir sjelden diskutert. Vi diskuterer hvordan kirka skal organiseres, men snart er det få som må organiseres. Vi krangler om hva slags orgel vi skal ha i kirkene. Men når vi ikke har organister til å spille på dem, hvilken rolle spiller det da? Vi spør om prester skal gå med dødsbud - det vil ikke finnes prester til å gå med dødsbud i fremtiden! Arbeidsgiverne klager på at prestene er for dyre i drift, snart har de ingen til å motta lønnsmidlene.

Ikke relevante for barn og unge

Kirka er sjuk. Få arbeidere og studenter er ikke sykdommen, det er et symptom. Nye studenter har alltid sprunget ut fra et kirkelig arbeid som ungdommen har vært en del av. Derfor er barne- og ungdomsarbeidet så utrolig viktig. Kirka dør ut når nye generasjoner ikke nås. Her har vi et problem. Vi klarer ikke være relevant for barn og unge.

Hvis du vil være relevant for ungdom, må du være til stede med dem, lytte til deres liv og verdier. Du må la deg påvirke og vise at du liker den de er. Vi må tåle deres liv, bruke dem, gi rom for deres kulturelle uttrykk og spontanitet og snakke ærlig om liv og tro. Vi må påvirkes og endres av dem.

Men vi er en hierarkisk og arkaisk kirke som bruker 30 år på å endre oss. Ledet av voksne som vil skape en kirke som passer dem selv. Assistert av fagfolk som vil ha det de selv har utviklet eller er opplært i. Barnas klappegloria tok de vekk. Fleksibilitet og stedegenhet ble erstattet med konservatisme og uniformering.

LES OGSÅ: Gisle Sørhus: Bedre å ha sex før ekteskapet enn å gifte seg for tidlig

Ikke si oss hvordan alt skal gjøres

Slutt å se bakover, se hva som trengs nå! Pragmatisk, fleksibelt og løsningsorientert er stikkord. Menighetsarbeid er ferskvare og lokalt, det må derfor få utvikle seg lokalt gjennom evolusjon. Ikke si oss hvordan alt skal gjøres. Gi oss gode forslag, men la det være ressurser og ikke ordninger. Si oss hva målet vårt og hvilke hensyn og prioriteringer som skal tas: Vær relevant - Gjør det som rekrutterer!

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt