Verdidebatt

Her er appellen prosten skal holde under markeringen mot Sian på Hamar

«Det er skuffende når ytringsfriheten brukes til å spre hat», skriver prost i Hamar, Per Erik Stave Engedal.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Prost i Hamar, Per Erik Stave Engdal

Dette er appellen han holdt under markeringen mot Sian på Hamar. Appellen gjengis med tillatelse

Jeg er så glad for at jeg kan stå her i dag, som en del av et mangfoldig og fargerikt fellesskap. Noen ganger blir utfordringene mot det åpne samfunnet så store at vi blir nødt for å løfte frem de mest grunnleggende verdiene sammen. De som vi alle kan stå for.

Da minnes vi også på at det ikke er noen selvfølge at samfunnet vårt har denne åpenheten. Noen rettigheter har blitt kjempet frem, og de må vi slå ring om. Ytringsfriheten er en av dem. Vi vet at ikke alle kan nyte like godt av den i verden i dag.

Det er skuffende når ytringsfriheten brukes til å spre hat. Til å mistenkeliggjøre enkelte grupper, til å spre frykt og til å utpeke syndebukker. Det er det rasismen gjør.

Det er ganske lett å like de som mener det samme som oss – de som er som oss. I kirken blir vi utfordret av Jesus, som sier:

Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere.

Jeg kjenner det som en stor utfordring. Jeg er glad for at vi har forskjellig politisk ståsted, at vi har forskjellig hudfarge, kjønn, seksualitet, kultur, interesser osv.

Det er ikke noe vanskelig. Men jeg kjenner at det er vanskelig å godta at noen vil stenge dørene for disse ulikhetene. Jeg synes det er vanskelig å elske de som bruker tid og krefter på å spre hat og uvennskap.

Heldigvis ber ikke Jesus oss om å tåle urett. Jeg kan forsvare retten til å uttale seg, for den er dyrebar. Men jeg kan også snu ryggen til et budskap som river i stykker fellesskapet.

Det er det jeg blir utfordret til i dag. Du også.

Biskop Solveig minner om det stolte historien i dette området da vi tok avstand mot rasismen på nettopp den måten. Nå må vi løfte det frem igjen.

Når Sian nå kommer til Hamar, må vi sammen vende dem ryggen og imøtegå deres påstander, sier hun.

Biskopen minner oss på at vi alltid må være villige til å stå i denne kampen. Hun avslutter sitt innlegg i dagens HA slik:

«Det er viktig at vi hver eneste dag holder fast på alle menneskers likeverd og også sier at ytringsfriheten ikke skal brukes til å spre rasisme».

Den kan brukes til å understreke alle menneskers uendelige verdi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt