Verdidebatt

Spania i koronakarantenetider

Sett herfra er tiltakene i Norge nesten latterlig slappe. I Spania betyr karantene at alle – og da mener jeg alle – holder seg i husene sine.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jon Aalborg

Sjømannsprest og daglig leder, Sjømannskirken på Costa del Sol

Her i Spania smalt alt på plass et par dager etter den berømte pressekonferansen i Norge torsdag 12. mars Plutselig skjønte man alvoret. Full karantene ble innført søndag 15. mars. Her betyr det at alle – og da mener jeg alle – holder seg i husene sine. Vi rakk så vidt å hente PCer, dokumenter og annet slik at vi klarer å holde oppe en viss aktivitet hjemmefra. Vi ringer rundt til folk vi vet om, får tips om noen vi ikke har visst om, og hører hvordan de har det. De fleste har det faktisk bra, bortsett fra noen av de som dessverre ikke makter å ha det så bra uansett hvor de er. De har det enda verre nå, selvsagt, og det er vanskeligere å hjelpe.

Jon Aalborg er Sjømannsprest og daglig leder ved Sjømannskirken på Costa del Sol. De må avvise mange som ønsker seg til kirka i disse dager.

Sett fra Spania er det slapt i Norge

Sett herfra er tiltakene i Norge nesten latterlig slappe. Vi må forklare folk som vil feire bryllup at nei, det går nok ikke. Nei, dere kan ikke bare ta med de nærmeste. Og dere må i karantene både til og fra Spania. Vil dere det? Nei? OK, da. Velkommen tilbake neste år!

For meg er det i og for seg enkelt å leve med dette. Jeg bor sammen med kona mi inne på kirkeområdet og har litt plass å røre meg på. De andre familiene bor i leiligheter eller rekkehus i nabolaget. Der har de veldig fine hager og svømmebasseng. Men de får ikke lov å bruke dem. Søren. Nei, ikke ungene heller. Beklager. Ansamling av mennesker heter det, potensiell smittefare sier helsemyndighetene. Politiets helikopter og droner ser dem kjapt. Så vanker bøter, og det er i beste fall.

LES OGSÅ: Se bilder fra en annerledes påske: Påskeprosesjonene i Spania er avlyst og paven taler alene

Turistnæringen sliter

Reiselivsnæringen i Spania har allerede lagt 2020 bak seg. De sier rett ut at dette er et tapt år, og legger bare de mest overflatiske planer for høsten. Det er 2021 og 2022 som gjelder nå. Klarer de å hente inn igjen noe? Kan folk få jobbene sine tilbake? Vil byggebransjen overleve, når tomme leiligheter og hus falbys til langt under det som var markedspris for bare to måneder siden, og det selv med flyskam og klimakrise? Vil flytrafikken komme opp igjen på det nivået den var – og bør den nå det? Egentlig? I mellomtiden går man konkurs, legger ned, stenger lukene, og drar hjem til mor – der koronaen bor.

«Hemsedalsyndromet» også i Spania

Her må jeg fortelle om den spanske versjonen av det jeg kaller «Hemsedalsyndromet». Det er jo ikke bare i Norge at man har hytter og fritidsboliger. Fiffen i de store byene (og mange ikke så fiffige) har hus, eller bor hos familie. På landet. Eller ved kysten. Sjeldnere i fjellet, men sikkert noen der også. Og når det trues med karantene, så vil man jo heller ha den der det er hyggelig å være. Det skjønner vi, egentlig. Men da drar man lett med seg uhumskheter også. Det å være en Madrileño, en madrider, er definitivt ikke noe pluss langs den spanske Middelhavskysten om dagen. Se på smittespredningskartet, så ser du hvorfor: Madrid sprenger skalaen der rødt går over i svart. De som kommer derfra, er ikke populære nå.

Hvordan skal vi leve i framtida?

Vi her på Kjerka vil så gjerne si Velkommen tilbake. Vi mener det også. Samtidig: med klimakrise og CO2-utfordringer i bunn og korona på toppen er det vanskelig å ikke gjøre seg noen tanker om framtida, og om måten vi har levd og lever på. Kan vi fortsette slik? Som prest i Sjømannskirka sitter jeg i glasshus når jeg sier dette. Jeg må spørre likevel: hvordan skal vi te oss videre, og hva slags normal skal vi sikte oss inn på – etterpå?

Vær med og tenk sammen med oss. Og kjenn etter. Dette kan ta tid, folkens.

Lykke til.

 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt