Verdidebatt

Søndag heile veka

Då forfattar Frode Grytten blei spurt av Vårt Land om å skrive eit dikt om koronakrisa, svara han at han hadde nok med å drive heimeskule, lage middag, og fullføre ei ny novellesamling. Heldigvis fann han både tid og inspirasjon til å sette ord på isolasjonen dei fleste av oss kjenner på no. Elles rapporterer han at saknet etter å sjå Lionel Messi på fotballbana har meldt seg.

– Korleis ser koronakvardagane dine ut?

– Dei liknar mistenkeleg mykje på kvarandre. Kvar dag er blitt ein søndag, seier Grytten.

– Kva er det beste og verste med desse dagane?

– Det beste er å få vere med dei eg er mest glad i. Det verste er at eg ikkje får vere med resten av dei eg er glad i.

Alle saman, inne og isolert

– Korleis verkar situasjonen på skrivinga di?

– Eg er jo ein heldig innegubbe. Eg kan skrive kvar som helst, bare eg har ei datamaskin og nokre plater. No er eg i innspurten på ei ny novellesamling, og det skal gå greitt. Hadde dette vore heilt i byrjinga av skrivinga, hadde eg kanskje rota meir rundt i min eigen galskap.

– Kva inspirerte deg til å skrive NAUDBLUSS?

– Ja, vi er her, alle saman, inne og isolert, verda ser litt annleis ut, og vi veit ikkje heilt kva vi har i vente der ute, men vi har vel eit håp om å bli kjent med kvardagen igjen.

– Er du uroleg, og kva er du redd for?

– Ja, eg er uroleg for far min, sjølvsagt, og så er eg redd for bikkjeslagsmålet som kjem etter dette, då alle med makt og pengar og privilegium og raude capsar skal skulde på kvarandre og forsøke å halde fast på sine posisjonar.

LES OGSÅ: «Korona gjør at eldre kan tape i konkurransen om livet. Hva gjør det med oss?»

Illustrasjon av Sunniva Krogseth
Illustrasjon: Sunniva Krogseth

Serietips og Messi-sakn

– Nokre tips til folk som keiar seg?

– Eg har veldig lite sympati med folk som synest livet er keisamt, anten dei er heime eller ikkje heime. Dei kan til dømes ringe nokon som er einsame heilt på ekte og spørje om dei skal spele sjakk på ein app eller utveksle gode spelelister.

– Kva med tv-seriar, har du sett noko som fleire bør få med seg?

– Eg har bare sett ein episode av miniserien «The Plot Against America» på HBO, men det var lovande. Mannen bak, David Simon, har lagd nokre av dei tv-seriane eg har likt best: «The Wire» og «The Deuce» og «Show Me A Hero». Elles er Paolo Sorrentino ein suveren filmskapar, sjå gjerne hans to seriar om paven og Vatikanet («The Young Pope» og «The New Pope»).

LES OGSÅ: «Frode Grytten skriver beske skildringer av menn i krise som lengter hjem»

– Kva ser du fram til etter at dette er ferdig?

– Å sjå Messi skru ballen over muren og opp i nærmaste kryss.

– Kva bør vi lære av denne krisa og ta med oss vidare?

– At vi er nøyde til å samarbeide på denne kloden, at vi er avhengige av kvarandre, at vi kan ikkje halde fram med å presse og pine planeten slik vi gjer, og at det ikkje er så lurt å gå på afterski i Nord-Italia og Austerrike.

NAUDBLUSS

gi beskjed til

juni, juli, august

meld frå til september

send ord til oktober

vi er her inne

vi er her i alle husa

fanga som insekt

i handflatene

vi har pussa vindauga

for å sjå gata vår betre

vi er kopla til kvarandre

via internettets tynne sivilisasjon

vi skriftar til oss sjølv kvar kveld

men nyheitene flyt stille opp

frå kjellaren og fyller alle

rom med frykt

varsle våren, gi sommaren

ei streit melding

så snart dette er over

straks dette er slutt

finn oss, redd oss, berg oss

bær oss ut i lyset

Av: Frode Grytten

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt