Verdidebatt

Kjære Senterpartiet. Ikke rygg inn i framtida.

Et samarbeid mellom Sp og KrF kan ta Norge i en ny retning der sentrum setter den politiske dagsorden etter valget i 2021.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Steinar Reiten

Stortingsrepresentant, KrF

De siste meningsmålingene etter at Frp gikk ut av regjering, viser noen svært interessante trender som gjør at partiledelse og besluttende organer i Senterpartiet bør ha fått en del å tenke på: Hvis de siste galluptallene skulle bli valgresultatet i 2021, så vil en eventuell rødgrønn regjering bestående av Ap, Sp og SV bli en mindretallsregjering. Den vil i så fall være avhengig av Rødt og/eller MDG som støttepartier for å få flertall på Stortinget.

Løsninger i sentrum

Det gjør at Sp i tiden fram mot neste stortingsvalg vil stå overfor et dilemma som partiledelsen ikke kan feie under teppet: Skal partiet sitte i regjering og være avhengig av støtte fra kommunister og miljøaktivister i hver eneste sak, eller er tiden nå kommet for å innse at det faktisk er mulig å løsne surringene til Ap-masta?

Alternativet er å søke løsninger i sentrum sammen med partiene som nå sitter i regjering, og som går til valg i 2021 på dette regjeringsalternativet. Frp har ut fra egne vurderinger definert seg ut av et ikke-sosialistisk regjeringsprosjekt sammen med sentrumspartiene KrF og Venstre, noe som gjør handlingsrommet betydelig større for å utvikle sentrum som en maktfaktor i norsk politikk. I resten av denne stortingsperioden er det ikke mulig for regjeringspartiene å danne flertall med Sp alene. Mye tyder imidlertid på at det vil kunne endre seg etter valget i 2021.

LES OGSÅ: Nå starter KrF den lange valgkampen: Jakte velgere fra Sp og knuse sperregrensen

Står sammen

KrF og Sp er to partier som snakker samme språk, og som deler viktige verdistandpunkter og synspunkter på distriktspolitikk. I dette ligger etter vår mening et stort uutnyttet potensial i å styrke sentrum som premissleverandør i det norske, politiske landskapet. Verken KrF eller Sp er bekvemme med å være avhengig av fløypartier når politikk til beste for nordmenn i by og bygd skal utformes og iverksettes.

Jeg vil benytte anledningen til å gi Sp honnør for å stå opp sammen med KrF i viktige saker som kampen mot tvillingabort, utvidelse av grensen for selvbestemt abort og liberalisering av bioteknologilovgivningen. Våre to partier står også sammen i vernet av vår kristne kulturarv. Dette blir lagt merke til og høyt verdsatt i KrFs rekker. Dessverre frykter vi at Sp vil kunne bli valset ned i slike viktige verdisaker i en rødgrønn mindretallsregjering som er avhengig av kommunister som krykke, og der et marxistisk verdisyn vil få stort gehør i SV. Sp vil finne mye større aksept og forståelse for sitt verdiståsted på ikke-sosialistisk side i politikken.

LES OGSÅ: Sp hegner om abortgrensen: – Sitter langt inne å gå med på utvidelse med rødgrønt flertall

Ny retning

På samme måte vil det bli svært krevende for Sp i en rødgrønn mindretallsregjering å måtte forholde seg til allianser mellom regjeringspartner SV og MDG som støtteparti når det skal utmeisles en strategi for å nå klimamålene Norge har satt seg. Begge disse partiene, særlig MDG, later til å ha sett seg ut de delene av norsk landbruk som er basert på dyrehold, som hovedfiender i klimakampen. Sp og KrF deler oppfatningen av at det er grunnleggende feil å stemple norske bønder som klimaverstinger. Landbruk er basert på biologiske prosesser og fornybare ressurser. I motsetning til alle andre næringssektorer bidrar landbruket med tilhørende skogbruk, også til betydelig netto karbonbinding.

Jeg håper at tiden nå er kommet for at våre venner i Sp innser at det er en dårlig løsning å rygge inn i framtida: I stedet for å delta i et rødgrønt mindretallsprosjekt der stauren spriker i alle retninger, gis det mulighet for å ta Norge i en ny retning der sentrum setter den politiske dagsorden etter valget i 2021.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt