Verdidebatt

Sats mer på afrikanske universiteter

Hittil har fokus i EU-Afrika-kunnskapssamarbeid hovedsakelig vært på grunnskole. Høyere utdanning, forskning og innovasjon har blitt ivaretatt gjennom støtte til utveksling, som har gitt enkeltpersoner muligheter, men som også har bidratt til massiv hjerneflukt fra kontinentet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo

Åse Gornitzka, viserektor ved Universitet i Oslo

Peter Maassen, professor ved Universitet i Oslo

Samarbeidet med Afrika står høyt på den politiske agendaen i EU. Det nye engasjementet ble tydelig understreket ved at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen valgte Addis Abeba som destinasjon for sitt første utenlandsbesøk 8. desember. Der presenterte hun en ambisiøs plan for en ny EU-Afrika-strategi, hvor særlig klima, digitalisering og bærekraftmålene ble trukket frem som viktige utfordringer.

Skal våre to kontinenter klare å angripe disse utfordringene, må det investeres sterkt i forskning og innovasjon i Afrika, med likeverdige samarbeidsakser mellom universitetene i Afrika og Europa. Det er derfor avgjørende at afrikansk forskning og innovasjon blir en viktig del av den nye EU-Afrika-strategien (2020–2027). Vi tar til orde for at 15–20 prosent av bevilgningen til den nye strategien øremerkes til å styrke universiteter på det afrikanske kontinent.

Massiv hjerneflukt

Medfinansiering fra afrikanske stater er påkrevd, ikke minst for å sikre oppbygningen av samfunnsbærende og demokratifremmende institusjoner. Dette er helt i tråd med sentrale forpliktelser og ambisjoner for kontinentets framtid som er utviklet av politiske ledere i afrikanske land – «Agenda 2063».

Vi trenger et retningsskifte nå! Hittil har fokus i EU-Afrika-kunnskapssamarbeid hovedsakelig vært på grunnskole. Høyere utdanning, forskning og innovasjon har blitt ivaretatt blant annet gjennom støtte til utveksling (spesielt Erasmus+ program) og stipend som har gitt enkeltpersoner muligheter, men som også har bidratt til massiv hjerneflukt fra kontinentet.

LES OGSÅ: Utdanningsprofessor om bistandsdebatten: «Hva skal vi med jobbskaping når ingen kan lese?»

Karrieremuligheter

Universitetet i Oslo har, gjennom universitetsnettverk The Guild of European Research Intensive Universities, lenge jobbet for tettere, mer likeverdig og langsiktig samarbeid mellom afrikanske og europeiske universiteter. The Guild lanserte nylig, sammen med afrikanske universitetsnettverket ARUA, et felles initiativ for å styrke afrikanske universiteter og afrikansk-europeisk universitetssamarbeid innenfor den nye EU-Afrika-strategien.

Initiativet handler om felles forskningsaktiviteter, styrket forskningsinfrastruktur, felles forskerutdanningsprogrammer samt postdoc-ordninger som er med på å bygge robuste institusjoner i Afrika, og som sikrer karrieremuligheter for forskertalentene på eget kontinent.

Med dette gir vi et tydelig signal til både norske og europeiske myndigheter: Strategisk samarbeid og bistandspolitikk må prioritere tiltak for å utvikle hele utdanningssystemer. Skal den helt nødvendige produksjonen og bruk av kunnskap i flere afrikanske land skyte fart, må vi bidra til å utvikle sterke forskningsuniversiteter på det afrikanske kontinentet.

OPPTATT AV BISTANDSDEBATTEN? LES FLERE STERKE MENINGER HER:

NHO-lederen mener bistandsbudsjettet svikter. Vil flytte én milliard av norsk bistand.

Dagfinn Høybråten fillerister NHOs bistandsforslag. Mener det vil ramme de svakeste

NABA-sjef: «I spørsmålet om næringsliv og utvikling er det Dagfinn Høybråten som er fantasiløs»

Ulstein med iskald skulder til NHO: – Vil ikke ta én krone fra de som trenger det mest

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt