Verdidebatt

Selvbestemt abort til uke 18 motvirker sortering

Olaug Bollestad (KrF) mener at en utvidelse grensen for selvbestemt abort vil svekke «ufødte barns rettsvern». Sannheten er at fri abort inntil uke atten vil styrke rettsvernet til enkelte grupper fostre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ane Breivik

1. nestleder i Unge Venstre

Paragraf 2 bokstav c. Sjelden har navnet på en enkel lovbestemmelse vekket så mange følelser. Bestemmelsen, oppstilt i abortloven, tillater for at senabort kan utføres dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom» som følge av arvelig anlegg, sykdom eller skadelig påvirkning under svangerskapet.

Uenig med KrF

Etter KrF sitt syn medfører slike aborter en svekkelse av rettsvernet til fostre med alvorlig sykdom, hvilket bidrar til en «sortering av mennesker basert på egenskaper». Følgelig var paragraf 2 bokstav c i monitor da de sonderte et regjeringssamarbeid høsten 2018. Men en endring i abortloven paragraf 2 bokstav c fikk ikke KrF gjennomslag for.

Hvorvidt abort av fostre med sannsynlighet for alvorlig sykdom utgjør et «sorteringssamfunn» er et krevende spørsmål. Jeg og Bollestad deler ikke syn her. Vi avveier fosterets og den gravides rettigheter forskjellig. Avveiningene våre er utslag av synspunkter som i stor grad er verdibaserte. Slikt er vanskelig å enes om, rett og slett fordi det er subjektivt i sin natur.

Grensen bør utvides

For diskusjonens skyld, så kan jeg i dette innlegget forutsette KrF og Bollestad sitt premiss om at senabort basert på egenskaper hos fosteret er diskriminerende. Jeg kan også forutsette at fostre har et visst, men udefinert rettsvern, hvilket i seg selv er omdiskutert.

Det taler i så fall sterkt for at grensen for selvbestemt abort bør utvides. Rett og slett fordi vi ved en utvidelse av grensen for selvbestemt abort unngår at ulike fostre får ulikt rettsvern avhengig av egenskapene deres. I så måte styrker vi rettsvernet til enkelte fostre relativt til andre fostre.

LES OGSÅ: Starter abortslaget i Stortinget

Fjern abortnemndene

Grensedragninger er alltid utfordrende, og blir satt på spissen i spørsmål uten et fasitsvar – spørsmål som dette. I Bollestad sitt innlegg nevnes debatten da Unge Venstre-leder Sondre Hansmark foreslo å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 24. Forslaget falt, og landsmøtet til Unge Venstre gikk inn for å utvide grensen til uke 18. Det har vi ment siden 2014, og det mener vi den dag i dag.

Bollestad viser til lederen av Jordmorforbundet sin uttalelse om at abort som forekommer etter dagens grense på tolv uker er «en relativt smertefull prosess som bør unngås av hensyn til den gravide kvinnen».

Det er et faglig innspill Unge Venstre er svært lydhøre for. I dag utføres åtte av ti aborter før niende uke, og drøyt 95 prosent av aborter utføres før uke tolv. Hensikten vår med å utvide grensen for selvbestemt abort er ikke å øke antall senaborter, men heller å fjerne den belastende prosessen med abortnemnder mellom tolvte og attende uke.

Forskjellsbehandling

Det er svært tvilsomt at en utvidelse av grensen til selvbestemt abort kommer til å øke antall senaborter. Sverige har i dag selvbestemt abort til uke 18, med tilsvarende aborttall som Norge og færre senaborter. I Norge er det ytterst få som søker om abort etter tolvte uke, og det overveldende flertallet – ni av ti – av disse søknadene innvilges. Da er nemndbehandling av søknader unødvendig, og bidrar trolig kun til forskjellbehandling.

Slik vilkårlighet bør et parti som KrF stille seg svært kritisk til. Ønsker Bollestad likebehandling og likeverd, bør hun også ønske å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18. Relativt sett vil det styrke rettsvernet til enkelte grupper fostre, ikke svekke det.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt